איך לתכנן ולעשות בעצמך גופי תאורה משודרגים

כבר כמה שנים שאני מוצאת את עצמי מחפשת גופי תאורה שעדיין לא עוצבו. מדמיינת דברים שלא ראיתי ובינתיים תלויות אצלי בבית נורות חשופות. רצים לי בראש כל מיני רעיונות שאת רובם עדיין לא גיליתי כיצד לממש. כמה רעיונות כבר מימשתי ואראה אותם כאן.

חוץ מאסתטיקה ורעיונות עיצובים מנחים אותי שני דברים. הראשון הוא התפקוד של גוף התאורה, שיאיר הכי טוב לצרכים שלי ולמיקום שלו והדבר השני שיהיה מקורי. אני אוהבת למחזר חומרים ואביזרים ולהשתמש בהם בהקשר שונה מן המקור שלהם.

גוף התאורה הראשון שעשיתי עשוי משלד ברזל של אהיל, רשת לולים חתיכות זכוכית שונות ויציקת גבס. התמונה שלו היתה חרוטה לי בראש והמצאתי את דרך הביצוע תוך כדי העבודה. יצקתי את הגבס על רשת הלולים שנמתחה על שלד המתכת כשאני ממקמת את הזכוכיות לפי רצוני.

לאחר שהגוף היה מוכן, חיברתי אותו לקיר בעזרת ברגים בחריץ שהכנתי בטיח (תוך כדי הבניה) והטייח השלים את הטיח מסביב.

גוף התאורה השני עשוי פח מגולוון. כשדמיינתי אותו לעצמי, חשבתי שאצטרך להזמין את החלקים אצל פחח אך בביקור שיגרתי בחנות גדולה לחומרי בנין מצאתי משפך לנפט ואת הצינור שלו ורוזטה של ברז רגיל, להסתיר את החיבור לתקרה.

הגוף הזה יכול להחשב האקינג של איקאה( Ikea Haking ). איקאה מזמינים אותנו להרכיב בעצמנו את גופי התאורה והאהילים וליצור דברים לטעמנו. הם מוכרים, בשלל צבעים וגם בשחור ולבן, כבל ובית מנורה לתליה ולנו רק נותר לחבר אל האהיל והנורה. אני בחרתי לעשות האקינג (עם מסננת שלהם) וסוף סוף יש לי שני גופיי תאורה חדשים במטבח ולא מנורות חשופות.

גוף תאורה מכלי לרפרפת של Tupperwear – נמכר ב ETSY
http://flamingjunevintage.blogspot.co.il/2010_06_01_archive.html

כל אחד יכול לעשות לעצמו גופי תאורה. צריך רק לחפש, להסתכל ופשוט ליצור ולחבר. את אביזרי החשמל עצמם כדאי לקנות באופן מסודר ורק לעסוק בפן העיצובי. העיסוק בחשמל עצמו מותר רק לחשמלאי מוסמך – שימו לב

גופי תאורה מקערות פיירקס – נמכר בETSY
http://www.etsy.com/listing/73502111/summer-sunlight-butterfly-gold-pattern

יש כמה דברים שכדאי לדעת על תאורה בכלל ועל גופי תאורה בפרט כדי להצליח בתכנון גופי התאורה שיהיה יפים ומקוריםאבל לפני הכל מאירים ויעילים ומתאימים לצרכים שלנו:

וואט (WATT )יחידת מידה לצריכת החשמל של כל גוף חשמלי לרבות גופי תאורה. למרות הנהוג לחשוב אין המידה הזו מספקת כל מידע לגבי האור המופק מן הנורה. נורת ליבון, נורת פלורוסנט ונורת לד מפיקות , כל אחת מהן, עוצמת אור שונה לחלוטין באותה צריכת חשמל.

מבחינתנו, כמי שמתכנן גוף תאורה, המדד הזה חשוב רק כדי לבדוק שבית המנורה שקנינו מתאים לצריכת הנורה שהתאמנו לו. מבחינת התאורה אין לו כל משמעות.

גופי תאורה מבקבוקי קריסטל – http://nbcolfla.wordpress.com/2010/11/18/oooh-decanter-light-fittings-darling/

לומן (LUMEN )זו בעצם יחידת מידה של כמות האור הנראה המוקרנת מגוף התאורה עצמו. זו היחידה שהיתה אמורה להתנוסס על אריזות הנורות וכך יכולנו להשוות בין הנורות השונות. כשאנחנו מתכננים גוף תאורה זהו מדד שיש להבינו ולקחת בחשבון כי הוא משפיע על עוצמת האור המבוקשת.

גופי תאורה מצנצנות זכוכית – נמכר בETSY
http://www.etsy.com/listing/94253033/summer-nights-mason-jar-chandelier-4?ref=v1_other_2
לוקס (LUX )יחידת מידה של כמות האור המגיעה לשטח הרצוי. זו המידה אליה אנחנו שואפים. אנחנו מחפשים שמשטח העבודה במטבח יהיה מואר כראוי, או שולחן האוכל, או השולחן בסלון. לכל שטח כזה אנחנו מבקשים עוצמת אור מתאימה. (זו בעצם יחידה המודדת לומן ליחידת שטח)
בתור מעצבי תאורה אנחנו צריכים לדאוג שהגוף שעיצבנו יספק אור מספיק למשטח המבוקש, גם אם אנחנו לא מודדים אותו במדוייק.
גופי תאורה מעציצי קש – נמכר בETSY
http://www.etsy.com/listing/97976463/basket-case-upcycled-wicker-basket

לומן / וואט (LUMEN / WATT )היחס בין האור המופק בגוף לבין צריכת החשמל שלו. זהו מדד יעילות הפקת האור מהחשמל. מדד החסכוניות של הגוף.

גופי תאורה מפחי צבע
http://www.decoist.com/2012-10-10/
diy-lighting-upcycling-household-products-to-quirky-light-fixtures/

טמפרטורת האור – כדי להגדיר את גוון האור נבחרו מעלות קלוין (K). מעל 5,000 האור נחשב קריר ( COOL ) ומתחת הוא נחשב חם ובעל גוונים צהובים אדומים. טמפרטורת האור של נורות ליבון היא בין 2,700 ל-3,000, למשל. הציצו פה בטבלה של צבע ומעלות כדי לראות את טמפרטורות האור של מקורות אור שונים.

הטמפרטורה של מקורות אור שונים מתוך ויקיפדיה

חשוב להבין את המדד הזה. רוב האנשים מעדיפים את סקלת האורות החמים יותר. במשרדים נוטים לכוון קצת יותר קריר כדי לא לעודד מנוחה ונמנום. אור השמש נחשב קריר (ולבן) לעומת נורות הליבון, אבל כשאורה מוקרן מכיפת השמיים התכלכלה הוא נחשב הרבה יותר קר.

גוף תאורה מכפיות פלסטיק

 http://blog.libero.it/interiorlanding/commenti.php?msgid=9259486

רפלקטור– במובן הרחב זהו גוף או משטח אשר מקרין את האור, בדיוק כמו שכיפת השמיים מקרינה את אור השמש. צורת הרפלקטור וצבעו משפיעים מאוד על האור, עוצמתו, ריכוזו והגוון שלו. מקירות אדומים האור המוקרן יהיה ורדרד וחמים ומקירות ירוקים יוקרן אור קריר.

גופי תאורה מצנצנות כחולות – נמכר בETSY
http://www.etsy.com/listing/74676738/crisp-cool-ocean-sapphire-blue-kitsch

לפעמים אנחנו מכוונים את מקור האור אל התקרה או אל קיר לבן והאור המוקרן בחזרה הוא רך ומפוזר וללא צלליות חדות. כך בקרניזים עם גופי תאורה סמויים או בנורות הלוגן המכוונות לתקרה.

אהיל מדוייליז    http://emmmylizzzy.blogspot.co.il/2012/04/doily-lamp-tutorial-finally.html

כשלגוף התאורה שלנו יש רפלקטור (אהיל) הוא משנה לחלוטין את תכונות הנורה הבסיסית. הנורה הבסיסית מאירה כמעט ב-360 מעלות, למעט באזור של בית המנורה. כך, במנורה התלויה מהתקרה, חלק מהאור מאיר את התקרה ואת הקירות מסביב ורק חלק יורד למטה.

גופי תאורה מספלי קפה יוצרים אלומות אור ממוקדות – http://navarrahong.com/blog/2012/03/coffee-lights-are-the-new-tea-lights/

ברגע שהוספנו רפלקטור כלשהו הוא מצמצם את כמות האור הנשלחת לתקרה ומקרין בחזרה את האור למטה באופן ממוקד יותר. שימו לב, נורה חשופה מאירה באופן רחב יותר מנורה עם אהיל/רפלקטור. עם רפלקטור האור ממוקד וחזק יותר אבל על שטח קטן יותר.

גוף תאורה מארגזי פלסטיק – http://www.recyclart.org/2009/03/milk-crate-chandelier/

צורת הרפלקטור חשובה לעוצמת האור והאפקטים שלו. ככל שצורת הרפלקטור רחבה יותר האזור המואר יהיה רחב יותר והאור רך יותר. רפלקטור צר ימקד את האור לאלומה צרה וחזקה.

אם ברפלקטור יש חורים חלק מהאור יוקרן למעלה ולצדדים ויתן אפקט קישוטי נחמד ומעניין אבל על חשבון הכמות האור המגיעה למטה.

גופי תאורה מספלי תה http://fleachic.blogspot.co.il/2013/04/repurposing-can-bring-out-genius-in.html

גוון הרפלקטור משפיע על גוון האור ועל מידת ההקרנה שלו בחזרה למשטח למטה. הרפלקטור הכי אפקטיבי הוא מראה, אחריו זה העשוי בגוונים מטליים משקפים ואחריהם זה הצבוע הלבן. הגוון השחור בולע את האור ולא מחזיר ממנו כלל. ככל שהרפלקטור בהיר יותר הוא יחזיר יותר אור. כך למשל לא בחרתי לעשות את גוף התאורה ממסננת כחולה של איקאה שהיתה יותר יפה אך היתה בולעת את האור ומייצרת אור מאוד עמום ואני העדפתי אור בהיר.

גוף תאורה כבד מבקבוקי קוקה קולה   http://enteratedalgo.blogspot.co.il/2013/03/16-ideas-para-reciclar.html

משקל גוף התאורה ואופן התליה (בגופים תלויים) – זו נקודה חשובה שיש לתת עליה את הדעת בעת העיצוב. גוף תאורה כבד איננו יכול להיות תלוי על הכבל החשמלי (מסוג זה הנמכר באיקאה) ויש לדאוג לחיבור לתקרה או לשרשרת שתתלה אל התקרה ותבטל כל עומס על כבל החשמל.

מונה לבית קוזו – http://www.kozo-lamp.com/

הנה קישור לאתר של חבר'ה ישראלים שפגשתי בתערוכה האחרונה לבניה ירוקה. אני יודעת שקשה להבין שזו חברה ישראלית אבל שימו לב לשמות חלק מהגופים ( Tikra, Kir) אני אוהבת את הדיסוננס של השימוש באביזרים מעולם האינסטלציה וגם את האנושיות של חלק מהגופים. עיצוב רענן ומשובב נפש, בעיני.

גופי תאורה מפומפיות – http://blogndicas.com/page/12/

כל אחד יכול לעצב לו גוף תאורה. מדברים שיש מסביב, כלי בית, בדים ובגדים ופסלים וציורים וכל מה שעולה על הדעת. הראיתי כאן גופי תאורה שונים שמצאתי ברשת כדי להראות לכם שהכל כל כך פשוט, רק לצאת לשם ולעצב לכם מה שאתם רוצים.. אני מאוד אשמח אם תשלחו לי תמונות של גופי תאורה שעשיתם בכלל ובהשראת הרשומה הזו, בפרט ואפרסמם ברשומת המשך.

שנדליר מכוסות שתיה – http://www.recyclart.org/2009/03/dram-chandelier/

44 תגובות בנושא “איך לתכנן ולעשות בעצמך גופי תאורה משודרגים

    1. סיגל בן נון

      אילה,
      תודה על התגובה. אכן בחנויות האלו יש עוד אביזרים נפלאים גם למנורות קיר. אני מאמינה שתצא עוד רשומה בנושא גופי תאורה DIY – אולי ממש עם הדרכה? ואז אעבור בחנות כזו ואסקור את האפשרויות.
      תודה על הרעיון.

  1. Anonymous

    תודה על פוסט משגע, צבעוני וכל כך משכיל בנושא כל כך חשוב ואני עוד חשבתי שיודעת כמעט הכל………
    גוזלים 68yafa

  2. אילנה פלדה

    מידע מצויין על סוגי תאורה, רוצה להזכיר שאם ליבון עדיף מט, אם חסכניות עדיף צהוב(אלא אם רוצים לבן), בד"כ לא שמים לב לזה בכלל.
    אכן פעם זה היה סוד של מעצבים עכשיו זה ברור שלכל חוט חשמל (תקני) אפשר להוסיף משהו והוא יהיה מנורה.
    רוצה גם להזכיר את פלסטיק פלוס, יש לנו אהיל CLICKON בן שלושים שעדיין הוא הפתרון הכי פשוט לנורה חשופה- http://www.plasticplus.co.il/lampshades.html ובעיני הלא אוביקטיביות עדיין מעודכן ועושה את העבודה מצויין

    1. סיגל בן נון

      רובנו אכן אוהבים את הגוון הצהבהב ומעדיפים אותו על פני הלבן אולם מאחר ופונקציות שונות דורשות אור שונה – אני נזהרת מלומר "עדיף". מה גם שיש אנשים שמשהו בהתעמעמות הנורות הצהובות מפריע להם…

      ה-CLICKON הוא ללא ספק פתרון טוב. תודה

  3. My Countdown

    אוי- אני זוכרת את הלידה של המנורה הזו !
    פה בבית הבוס משתגע וחוזר על המשפט " הסנדלר הולך יחף " באצבע מאשימה ….עדיין לא הצלחתי לבחור מה יחליף את הכבלים המתדלדלים שבינתיים קיבלו זוית מעוצבת על ידי איש התאורה.
    רגע…מה הלחץ ? זה יגיע…עוד מעט 🙂
    בינתיים מזל טוב לדוקטור.
    נשיקות

    1. סיגל בן נון

      כל הכבוד לך שאת זוכרת. אני כבר בקושי זוכרת….
      נשארו לי עוד מעט גופים חשופים (רק עברו 13 שנה בבית…) אבל יש לי כמה דלתות לא צבועות שטרם סגרתי עם עצמי מה אני רוצה….

    1. סיגל בן נון

      היי מוטי,
      כולנו קונים נורות לפי הוואט. כי זה מה שהיצרנים רושמים. כשהיו רק נורות ליבון – המידע הזה סיפק לך, מתוך הניסיון, את הידיעה על כמות התאורה.
      שים לב שכאשר אתה קונה נורת פלורוסנטית (חסכונית) כתוב לך שהיא שוות ערך לנורת ליבון שצורכת כך וכך וואט. בשום מקום לא כתוב לומן.

      אנחנו משווים פשוט את כמות האור למה שמפיקה נורת ליבון שצורכת כך וכך וואט. הבעייה היא שעוד מעט יקום דור שלא מכיר כל כך את נורות הליבון והמידע הזה יהיה חסר משמעות בעיניו…

  4. דנא

    אני עוד זוכרת שהארכיטקטיות שלנו אמרו לנו שמנורות זה הדבר האחרון שאנשים קונים ולכן כל כך הרבה פעמים נשארים עם נורות חשופות כי נגמר להם הכסף. איזה כיף של פוסט.

    1. סיגל בן נון

      הן צדקו, האדריכליות שלך.
      אמנם יש עוד דברים שמשאירם לאחר כך. אבל בעיני זה מובן וטיבעי.

      הבאתי כאן אפשרויות לפתרון עצמוני של הנושא וגם, אני מקווה, פתחתי עוד שדה ליצירה אצל הרבה אנשים.

      תודה, יקרה שלי!

    1. סיגל בן נון

      תודה לך!
      החשש שהעלית מובן כי בתפיסה שלנו חשמל מחמם ופלסטיק נשרף ונמס, אבל אין צורך לחשוש. מקום החיבור של הפלסטיק רחוק ממגע חשמלי, גופי התאורה פתוחים ולכן אין התחממות ואצלי, כל הנורות הן "חסכוניות" אז בכלל בקושי מתחממות.

    1. סיגל בן נון

      צודק לגמרי!
      האין זה נפלא?
      אני חושבת שזה היה תמיד אפשרי אולם כיום חומרי הגלם זמינים יותר, הפחד גדול פחות והמידע שקיים ברשת עוזר לדחוף אנשים ליצירה.

  5. Anonymous

    מאד אהבתי. רעיונות מקסימים וביצוע מושלם. יש לך מושג איפה אפשר להשיג קונסטרוקציות מתכת ליצירת אהילים מניר?

  6. יואב

    מקסים
    יש לי שאלה אליכם אנשים יצירתיים..
    קניתי גוף תאורה לפרגולה ( גבריאל פלורסנטים ממחסני חשמל ) בהמלצת המוכר .. יצא מזעזע אור חזק מאוד וקר. רציתי לבקש עצה כיצד לרכך את האור ולהפוך אותו צהוב יותר..
    תודה לעוזרים!

    1. סיגל בן נון מאת

      היי יואב,
      תודה

      לגבי האור הלא נעים בפרגולה שלך, הכל תלוי בנורה ולא בגוף עצמו. מן הסתם בחרת נורה שהאור שלה לא צהוב אלא לבן או day light
      פשוט תחליף לנורה שכתוב על האריזה שלה אור צהוב או חם (warm). תלוי בהגדרה של כל חברה. ואם יש איזה מידע ב-K, אז תדאג שזה יהיה מ3,000 ומטה.

  7. סיגל בן נון מאת

    אני כותבת פה תגובה לשאלה שנשאלתי, אך בטעות מחקתי אותה…
    השאלה היתה היכן להשיג אביזרים להרכבת גופי תאורה כשהדגש היה על גוף עם מספר נורות ואילו באיקאה מוכרים אביזרים לגופים נפרדים.

    אני מאמינה שבכל חנות / מרכז לאנשי מקצוע יעזרו למצוא אביזרים מתאימים.

    עוד אופציה נפלאה היא לפנות ליוסי קימחי ביפו (קרוב לשוק הפשפשים) והוא עושה לפי ההנחיות ויש לו אחלה פתרונות. ראי פרופיל פייסבוק: https://www.facebook.com/profile.php?id=100002958907457&fref=ts

    1. סיגל בן נון מאת

      היי נעמה,
      לא ברור לי לאילו חורים את התכוונת. האם כשי להכניס את כבל החשמל? בעיקרון העבודה היא עם מקדחה, עם מקדח מתאים ויש צורך לקרר את הזכוכית כל הזמן כדי שלא תשבר. מן הסתם יש קצת אבדות בדרך לכל גוף תאורה.

      1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

        היי סיגל, אני כבר איזה חודשיים ממש רוצה להכין גוף תאורה והאתר הזה הגיע לי ממש בול! צבעתי בקבוק בירה ישן ומיוחד ואני רוצה לעשות בו חור על מנת להכניס כבל חשמל (שטרם רכשתי…) האם עושים זאת עם מקדח של מקדחה רגילה? אם כן, איזה גודל? או שיש דרילרים מיוחדים ועדינים יותר? כמו כן ראיתי סרטון בו במהלך הקידוח הזכוכית הייתה כל הזמן מתחת למים זורמים על מנת לקרר אותה- האמת זה קצת מפחיד אותי החשמל והמים ביחד- יש דרך אחרת לקרר?
        תודה רבה!
        איב

        1. סיגל בן נון מאת

          היי
          האמת? אין לי מושג. זכוכית היא חומר טריקי ביותר ומאחר ומקדם ההתפשטות שלה גבוה ביותר היא נשברת בקלות ברגע שיש חימום נקודתי ולא שווה (בעת הקידוח מתחמם אזור קטן, מתחיל להתרחב ואז הכלי נשבר)

          אני ממליצה לחפש ברשת הדרכות בנושא.
          בכל מקרה עדיף קודם לחורר ואז להשקיע בצביעה (כך צובעים רק את הבקבוקים ששרדו את הקידוח)

    1. סיגל בן נון מאת

      היי,
      בהחלט צריך לקחת בחשבון!

      התאמת החומר היא פונקציה של דליקותו, של המרחק מגוף המנורה, הסוג שלה ומידת האוורור של האהיל.
      רק תזכרי את כדורי הנייר שמשמשים כבר שנים כאהילים ותביני שאם האהיל רחוק מספיק מן המנורה ופתוח מספיק, הרי שהוא לא מתחמם ולכן דליקותו זניחה.
      לא הייתי עושה מתקן לנר מנייר, למשל. כי הלהבה לא יציבה, משתוללת ומשנה את המרחק שלה מם האהיל.
      כיום יש נורות שאינן מפיצות חום רב כמו הפלורוסנט והלד, אז אולי יש מקרים שיהיה עדיף לבחור בהן ולא בנורת להט רגילה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.