המטבח הוא לב הבית בישראל, הסביר לנו פעם אליעזר פרנקל, מורי ורבי משכבר הימים, להבדיל מארצות הברית בה האח היא לב הבית.
אפשר לומר שלימים הטלויזיה הפכה להיות לב הבית סביבה כולם מתכנסים לעת ערב ואם מדפדפים קצת בתמונות רואים שבאמת חלק גדול מן הציבור בנה לה מקדש של נישות גבס עם חיפויי אבן ותאורות דרמתיות.
מקדש לטלויזיה |
אנשים נוהגים להקדיש הרבה זמן למראהשל המטבח, לעיצוב הארונות שלו וקצת פחות לתכנון ולהתאמתו האישית לצרכיהם. עם זאת זהו החדר שזוכה להכי הרבה תשומת לב תכנונית ועיצובית והוא גם היקר שבחדרים בשל כמות הנגרות, הפרזול, האבזרים והמכשירים החשמליים.
מטבח לבן http://www.iseecubed.com/fancy-white-kitchen/ |
קרן אבני, כתבה בבלוג שלה סקירה היסטורית על המטבח וגלגוליו. אני ממליצה להכנס לשתי הרשומות המהוות אחת המשך של השניה: אבולוציה של מטבח – חלק א' ואבולוציה של מטבח – חלק ב'.
מבחינתי, אני יוצאת מתוך הנחה שקראתם את קרן… (אני חייבת לציין שאני לא מכירה את קרן, אלא מרחבי הרשת אבל אני מאוד אוהבת את הבלוג שלה. מומלץ.)
תמונה מתוך הבלוג של קרן אבני – אדריכלות ועיצוב |
אחסון–>ניקיון–>בישול–>הגשה
מעבר להחלטה (או ההכתבה מעצם היות המטבח קיים במציאות או על תכנית הקבלן) על גודל המטבח, יש להחליט על סידור הפונקציות של המטבח. הסידורים השונים נובעים מהתכנית הכללית של הבית ויחס המטבח לסלון, פתחי הכניסה והיציאה, גודל המטבח וההעדפות האישיות שלכם.
לכל שיטה יש יתרונות וחסרונות ולכל אדם העדפות אישיות ודרכי התנהלות שונות. כדאי להתלבט בדברים עם האדריכל או המעצב שלכם.
מטבח מואר ומרענן http://www.homedesignwallpaper.com/green-kitchen-of-2013-kitchen-design-trends-2013.html |
מה שקובע אם המטבח יהיה נוח לשימוש ויעיל או קשה לעבודה ולא נוח הוא התכנון ומיקום הפונקציות השונות ולא ההשקעה הכספית. מטבח מוצלח יכול לתת לך "פוש" בבוקר ולא לעייף אותך בערב.
המטבח צריך להיות קל, מאוורר, מואר, יפה ובאותה העת להיות פונקציונאלי, יעיל ומתאים לבית, לתקציב ולהרגלי העבודה האישיים.
זו דרישה גדולה מאוד מחדר – אך זה בהחלט ניתן לביצוע.
מטבח מואר ומאובזר http://archinspire.org/contemporary-kitchen-design-color-scheme-ideas/ |
המטבחים של ימינו התרחבו מהכיור–מקרר–כיריים הבסיסיים ונוספו פריזר, מדיח כלים,מיקרוגל והתנור הופרד מהכיריים. עם הזמן נוספו גם מעבד המזון, המיקסר, טוסטרים שונים, מכונת קפה, קומקום חשמלי,טוחן אשפה, מסנני מים וכ"ד.
הבסיס לתכנון נכון של המטבח צריך להיות לוגי והגיוני וליצור מהלך קל ונקי ללא "חצית נתיבים" בין האחסון –> מקרר
–> כיור –> בישול –> הגשה.
לפעמים קוראים לזה "משולש עבודה" (מקרר –> כיור –> בישול) אבל גם צורות גיאומטריות אחרות תספקנה אותנו ובלבד שתהיה לנו גישה יומיומית ונוחה של הפונקציות.
פה עובדים, ללא ספק! http://inspirationsdeco.blogspot.co.il/2011/04/charme-retro-en-ontario.html |
המטבח הוא אזור עבודה מובהק ויש לחשוב על זרימת העבודה. ישנם דברים כלליים ומקובלים ויש את הדרך המיוחדת של כל אחד ואחד מכם.
מומלץ לתכנן את המטבח כך ששלוש תחנות העבודה תהיינה קרובות מספיק ונוחות לתפקוד מטבחי יומיומי (משולש עבודה). שלוש הנקודות הקלאסיות הן כיור, מקרר וכיריים. אם התנור נפרד מן הכיריים, יש להתייחס אליו כתחנת עבודה ולבחון את תרשים זרימת העבודה גם אליו.
המקרר צריך להיות קרוב לאזור האחסון בין אם אלו ארונות או מזווה. הכיור צריך להיות בין המקרר ואזור הבישול. אזור הבישול צריך להיות בעל גישה נוחה לאזור ההגשה. כלומר לשולחן האוכל. זה אמור להיות הקונספט המנחה וכל סטייה ממנו היא בעייתית כי יוצרת מצב של הליכה ארוכה יותר ומיותרת ולכן לא יעילה.
מטבח נוח לעבודה http://www.homevaganza.com/kitchen-designs-for-a-modern-home/goodguyskitchens/ |
מה זאת אומרת?
אם אני מוציאה ירקות מהמקרר, רוחצת אותם בכיור, ואז קוצצת וזורקת לסיר או למחבת הדרך בין המקרר לכיור צריכה להיות קצרה מספיק והדרך מן הכיור לאזור העבודה צריכה לאפשר טפטוף מים ללא מטרד (מומלץ שהשניים ימצאו על משטח המשכי) כמובן שגם הקשר בין אזור העבודה הנ"ל לכיריים צריך להיות נוח, קצר והגיוני לתפקוד הבישול.
הגישה לתנור צריכה גם היא להיות נוחה (שמים בתבנית בשר, ירקות וגם מכינים עוגות) ממשטח עבודה כלשהו, למרות שעצם השימוש בתבנית או כלי בו מניחים את התבשיל ורק אז מכניסים לתנור מאפשרת מרחק גדול יותר מאשר בין משטח העבודה שליד הכיריים והכיריים עצמן.
מטבח וינטג' בתכלת http://www.ciiwa.com/vintage-kitchen-in-marvelous-and-elegant-styles/blue-cream-white-beautiful-vintage-kitchen-from-big-chill-units/ |
מצד שני, אם אתם מוציאים תבניות מהמקרר ישר לחימום בתנור אז יש לחשוב על הקרבה בין המקרר והתנור. בנוסף, כדאי לתת את הדעת מה תפקיד המיקרוגל אצלכם. אם מפשירים ומחממים בלבד, אז כדאי שתהיה גישה נוחה מן המקרר והפריזר. אם ממש מבשלים בו אז צריך להיות אזור עבודה בקרבתו.
אני ממליצה תמיד ללקוחותי לחשוב על הפעילויות ה"עונתיות" שהם מבצעים. למשל, אם בערב שבת מבשלים כמה אנשים ביחד, אז צריך לחשוב על יותר ממשטח עבודה אחד ועל קרבתם לאזורי הבישול השונים. או מה קורה בשעות הבוקר בעת הכנת הסנדביצ'ים לילדים?
סנדביץ' http://www.seriouseats.com/recipes/2013/01/avocado-arugula-walnut-sandwich-recipe.html |
אצלנו בבית, יש ממש אזור עבודה שמתוכנן לכך. הוא נמצא בקרבת הפריזר (לחמים) והמקרר (ממרחים, גבינות), התנור (טוסט–פיצה או זעתר) ובו יש מיקרו (הפשרה) ושני סוגי טוסטרים. אזור העבודה הזה מתוכנן כך שיש מדפים לכל מיני ממרחים, ארגז לחם ללחם טרי, שקיות נייר לסנדביצ'ים, מקום לקופסאות האוכל וכ"ד.
לכל משפחה יש את ההרגלים שלה אבל יש גם נקודות שיש מקום להעמיק את המחשבה כדי לשפר את היעילות ונוחות העבודה.
לכל משפחה יש את ההרגלים שלה http://www.thekitchendahab.com/creating-vintage-kitchen-style-without-remodeling-process.html/red-vintage-stove-kitchen#.UUClVtYYXio |
אין שני אנשים שעובדים במטבח באופן דומה. הרגלי הבישול והעבודה במטבח שונים מאדם לאדם וממשפחה למשפחה. יש שמעדיפים מטבח קטן ויעיל מאוד ויש שמעדיפים מרחב. מטבח מתוכנן היטב יכול לשפר את הרגלי העבודה, להגדיל את היעילות ולצמצם את המאמץ הנדרש להכנת ארוחה.
מטבח פתוח או סגור?
זו אחת מהשאלות הראשונות שאני שואלת את לקוחותי. לפעמים אני מקבלת תשובה החלטית ולפעמים השאלה פותחת דיון ומחשבה בנושא. לכל מטבח יתרונות וחסרונות ואלו מוערכים באופן שונה ע"י אנשים שונים. יש שיברכו על ההפרדה מאיזור האירוח והאוכל ויש שלא.
מטבח סגור עם פינת אוכל חיצונית http://www.interiordesign5.com/bathroom-interior-design/green-kitchen-paint-colors/ |
בעבר המטבחים היו אזור סגור ונפרד משאר הבית. הם היו בשליטת הטבח ועבדו בהם רק אנשי השירות ולא בעלי הבית. זו היתה הממלכה של הטבח ולעיתים לבעלת הבית לא היתה שם כלל דריסת רגל . בימינו הטבח הוא / הם חלק מהמשפחה והמטבחים נפתחו אל הבית.
יש אנשים שזקוקים לריכוז בעת העבודה במטבח והסחת דעת עלולה לגרום להם לשכוח דברים ולטעות בביצוע. יש אנשים שזקוקים להיות היחידים במטבח ושאיש לא יתערב להם בבישולים. אנשים כאלו זקוקים למטבח סגור. גם אנשים שנוטים לאי סדר יעדיפו, פעמים רבות, לא לחשוף את המטבח, שהוא אזור עבודה פר–אקסלנס, לאיזור האירוח.
מטבח סגור עם פינת אוכל פנימית http://gozdeninmutfag.blogspot.co.il/2012/05/mutfak-cesitleri.html |
ההגדרה של מטבח סגור היא קצת פחות סגורה ממה שמשתמע ומטבח סגור לא אומר, בהכרח, שהמטבח סגור בחדר נפרד, אלא שאזור העבודה איננו משמש למעבר.
חלל מטבח סגור לא ישמש כמעבר בין אזורים שונים של הבית. גם יציאה אחורית לא אמורה ליצר תבנית של תנועה קבועה באזור העבודה של המטבח.
לפעמים המטבח מופרד ע"י שולחן אוכל או דלפק המגדירים את אזור העבודה באופן ברור. ברוב המקרים אין צורך בדלתות של ממש. מבחינה עיצובית אפשר להשתמש בדלפק גבוה, מדפים פתוחים, חצי מחיצה ואפילו שינויי בסוג הריצוף כדי ליצור את ההפרדה הויזואלית.
מטבח פתוח לחלל האירוח וההגשה http://denoxa.com/kitchens-list/kitchen-designs-modern-kitchen-furniture-modern-kitchen-interiors.html |
ההגדרה של מטבח פתוח בדרך כלל מתייחסת למטבח גדול עם מרווחים גדולים בין הפונקציות השונות, שכל בני המשפחה יכולים לעבוד בו ולעזור לטבח. מטבח פתוח מאפשר מעורבות חברתית ביו אזור האירוח ואיזור העבודה ומאפשר למארח–מבשל להמשיך בהכנות מבלי להתנתק מאורחיו או מבני ביתו. המטבח הפתוח הוא רחב יותר והפונקציות מרוחקות יותר זו מזו, כדי לאפשר שותפים לעבודה ועזרה של בני המשפחה בהכנות. תכנון של מטבח פתוח חייב להשאר יעיל והפונקציות צריכות להיות מתוכננות קרובות מספיק כדי שגם אדם אחד יוכל לעבוד בקלות ובמהירות.
מטבח כפרי פתוח http://ndedeian.wordpress.com/2013/02/21/kitchen-tile-trends/ |
יש מטבחים העונים קצת על שתי ההגדרות. מצד אחד, מופרדים מאזור האירוח באופן ברור ואזור העבודה שלהם איננו משמש כמעבר ועם זאת הם יכולים להיות רחבים דיים כדי להכיל עוד טבח, כח עזר בהכנות לבישולים ואף להיות מתוכננים כך, ביחס לאזור האירוח, שהמארח ממשיך לשמור על קשר עם אורחיו, לפחות בחלק מן ההכנות.
עד כאן הרשומה הראשונה על המטבחים.
ברשומה הבאה אפרט ואסביר מה הן חמש התבניות לתכנון המטבח ואעלה כמה נושאים שיש לתת עליהם את הדעת כשאתם מתכננים מטבח. אלו חמש התבניות לתכנון מטבח:
-
מטבח על קיר אחד
-
מטבח "ספינה" (Galley) – שני משטחים מקבילים
-
מטבח פינתי (בצורת "ר" או "L")
-
מטבח עם שתי פינות (בצורת "ח" או "U")
-
מטבח עם "אי" – בדרך כלל ווריאציה על אחת התבניות דלעיל, אבל בהחלט מגיעה לו התייחסות משל עצמו.
ההמשך יבוא…
סיגלוש פוסט מרתק ביותר!!!
תודה רבה, שכנתי.
♥
מקסים.
יש שם כמה מטבחים שהייתי עוברת לגור בהם.
למשל, זה האחרון, אם אני לא טועה שימש בתכנית הבישול של סופי דהל.
ממתינה לחלק ב'.
האמת, איילת, שאני אהבתי את כל המטבחים.
חלק יכלו לשמשני לצמיתות וחלק הייתי מאוד שמחה למצוא באיזה צימר מפנק.
אין לי מושג לגבי "זהות" המטבחים. אני חיפשתי תמונות ברשת שממחישות קצת מן הכתוב ומשובבות את העיניים. לכן רשמתי בכל תמונה את הקישור ממנו העליתי אותה.
לא תצטרכי להמתין יותר מידי. בשבוע הבא היא תעלה. (כבר "על האש")
תודה על הסיקור המקסים!
היום בונים כ"כ קטן,
ואני רואה את הבעיה המרכזית במטבח
העדר שטח,
העדר משטחי עבודה,
יוצרים עומס נורא על השיש
שרק גורם ליותר בלגן,
הבו לנו שטח!!
יש מקומות בהם בונים קטן (בדרך כלל דירות) ויש מקומות בהם בונים גדול (בדרך כלל בניית "בנה ביתך" למיניה), ואף גדול מידי. בשני המקרים (שטח גדול או שטח קטן) תכנון טוב ויעיל יכול לייצר מטבח מצויין. ברשומה הבאה, בה אפרט את את חמש התבניות, אפשר יהיה להבין כיצד לתכנן מטבח יעיל בכל גודל.
אני חושבת שזה יכול להיות מפתח לתכנון מחדש ושיפוץ של מטבח שנמצא לא יעיל בעיני בעליו.
סיגל, תודה על הפרגון ותודה על פוסט נפלא!
ואולי באמת הגיע הזמן שנכיר מחוץ לגבולות הרשת?…
קרן
תודה, יקירתי!
הפרגון מגיע לגמרי ואכן הגיע הזמן להיפגש.
נדאג לזה.
♥
רשומה מעניינת.
פעם אחרונה (ושנייה בחיים) שתכננו מטבח הייתה לפני תשע שנים בערך.
אני שמח לראות שלמרות שלא חשבנו על הרבה מהדברים שאת מזכירה די הצלחנו. אולי בזכות מתכננת טובה ואולי סתם התמזל מזלנו.
זה גם המטבח הפתוח הראשון של חיי. עקרונית הייתי תמיד בעד מטבח סגור, אבל במקרה הזה היו לנו אילוצים שהכתיבו מטבח פתוח. התרגלתי לרעיון וכעת אני די אוהב אותו.
היי מוטי,
בהחלט יכול להיות שהמתכננת כן חשבה על הדברים. אנחנו לומדים על זרימת העבודה, בלימודים שלנו, ואם היא הקפידה על ה"כללים" והקשיבה לכם – אז אולי זה לא מזל, אלא שכל.
אני שמחה שהצליח לכם ואתם אוהבים אותי כי מטבח טוב הוא באמת מחייה נפשות.
פוסט נפלא! אהבתי!
מחכה לפרק ב'
מיכל
היי מיכל,
תודה רבה על המילים החמות.
פרק ב' כמעט מוכן (העליתי אליו כבר את רוב התמונות).
יתפרסם ביום שלישי הבא.
פוסט מצויין
המון תודה!!!
עינבלית היקרה,
תודה על התגובה החמה.
אני יודעת שזה בא לך די בזמן ואני שמחה על כך מאוד. חכי לרשומה הבאה יהיו בה הכוונות טכניות, עצות והסברים נוספים.
אני מלאת ציפיה ללפוסט המחכים הבא,
אשמח מאד מאד, שאם אפשר,
שתעלי תמונה של פינת הסנדויצים מביתך שלך,
תודה.
אנונימית יקרה,
אני שמחה לבשר לך שלא תצטרכי לחכות יותר מידי לרשומה הבאה.
תמונת פינת הסנדביצ'ים תגיע יחד עם רשומה שלמה על… סנדביצ'ים!
אני מלאת ציפיה לפוסט הבא,
אשמח מאד לראות התייחסות לכיור כפול (דתיים) ב"משולש" הקדוש".
אני מנסה לתכנן מטבח ולשאוב רעיונות אך שני הכיורים פשוט לא מסתדרים עם כל מה שמצאתי עד כה באינטרנט.
אם אפשר – שני כיורים צמודים מול שני כיורים עם הפרדה מלאה.
תכנון טוב ויעיל יכול לייצר מטבח מצויין…
אני יודעת שזה אתגר.
תודה.
הרשומה הבאה תתפרסם היום בערב.
נושא הכיור הדתיים יכול להלקח בשני אופנים. או מיקום קרוב (ואז זה כאילו באותו האזור), או מיקום מרוחק ואז כל כיור, בתורו, צריך ליצור סכמה נקייה של מעברים.
במקרה הראשון אפשר להרחיק ולהפריד את הכיורים ע"י משטח עבודה קטן אשר מתחתיו אפשר למקם את המדיח.
אני מודיעה לך מראש שנושא זה איננו נדון ברשומה הבאה והכי טוב לדסקס את העיניין עם האדריכל שלכם, המעצב או חברת המטבחים.
בהצלחה
רשומה מצוינת, לי יש מטבח מעצבן, קנינו אותו יד שניה והוא כל כך לא מתאים לאיך שאני עובדת, כל הזמן אני מדמיינת את מטבח חלומותי.
מה הגודל המומלץ למטבח בהנחה שכל המכשירים החשמליים נמצאים, המטבח כשר (כלומר יש כלים פרווה חלבי בשרי שבת ופסח) אוכלים במטבח אבל יש חוץ מזה גם איזור של אירוח שהוא מופרד מהמטבח. ובהנחה שאין מגבלה של מקום.
נחמה יקירתי,
אני לא חושבת שיש איזו מידה שאפשר לומר – זו המידה ולהתייחס אליה ככזה ראה וקדש. שימי לב, ברשומה הבאה, שרק לגבי אחת מתבניות המטבחים נכתבו מספר מידות (מטבח בצורת "ח") וגם שם, הכל גמיש בהתאם לנסיבות ולמשתמש/ים.
כשמתכננים מטבח, שתי הרשומות שלי הן רק בסיס לתכנון. אני חושבת שצריך לשבת אל שולחן השרטוט (או דף משובץ – עושה את אותה העבודה)ולמקם את המכשירים והאביזרים ו"לפזר" בינהם משטחי עבודה. מעבר לכך יש לקחת בחשבון את הרגלי הבישול של הבית. מי מבשל? כמה אנשים מבשלים? אירועי בישול מיוחדים כגון בוקר של סנדביצ'ים, ארוחות שבת, ארוחות חג וכ"ד ולפי זה לבחון את הצורך של משטחי עבודה, רוחב מעברים ותרשימה זרימה.
בנוסף, רוחב משטח העבודה יכול "לתת אויר" ולפנות משטחים לעבודה נטו יחד עם גישה נוחה ומהירה למכשים ולחומרים השונים.
איזה יופי! עושה חשק להכנס למטבח ולא לצאת(התכלת עשה לי את זה במיוחד…).והכתיבה שלך מקסימה אף היא… תענוג.
באמת איזה יופי!
איזה יופי שהצלחת להגיב. שמחה שאהבת ושמחה שהגבת.
נעמו לי מילותייך.
ואו איזה כתבה מרתקת ומעניינת !! אני בדיוק לקראת שיפוץ המטבח וחיפשתי מקור מקצועי לקבל טיפים והפוסט הזה הוא בדיוק מה שהייתי צריכה ! תודה רבה לך על כל התשובות לשאלות שהיו לי ואף יותר
דיקלה, שימחת את ליבי מאוד!
זו בדיוק היתה המטרה שלי כאשר כתבתי את הרשומה הזו (קראת גם את רשומת ההמשך?)
אני מאחלת הצלחה רבה בתכנון המטבח והנאה רבה בשימוש בו.
הלוואי ויכולת להגיע לתכנן לנו את המטבח
תזמין אותי ואגיע. קטן עלי קנדה ♥
סיגל איזה יופי! פוסט מעניין , כל כך הרבה נקודות למחשבה . את כותבת מעולה ולעניין. תודה !
תודה על התגובה החמה, ירדנה.
אני מקווה שהמשכת לקרוא את הרשומה הבאה בנושא בה אני פורטת את הנושא למטבעות מעשיים.
שמחה לדעת שנתתי לך נקודות למחשבה.
בוקר טוב,
מה דעתך על ניצול הפינה במטבח לכיריים. יש לי תכנית בנייה בה המטבח ממורכז באמצע השיש ליד חלון (חושבת שזה יפה אך לא בטיחותי) חושבת להזיז לפינה באמצע הר – זו הכי לא מנוצלת במטבח (לטעמי) להניח את הכיריים, משום מה בשום מקום לא ראיתי זאת מדוע? האם יש בעיתיות שהמטבח יהיה פינתי? רוצה לנצל את יתרת השיש ושלא יהיה תקוע לי באממצע.
אשמח להארות בנושא.
היי מירה,
אני לא יכולה לענות ככה בשלוף ומבלי לראות את תכניות המטבח ומידותיו. כמו כן אני צריכה ללמוד ממך על אופן העבודה שלך במטבח כדי להציע לך את הפתרון האולטימטיבי לך.
אשמח אם תצרי עימי קשר, בשעות העבודה, לתאום פגישה, כך נוכל לשבת על התכניות ולתת לך הארות רלוונטיות.
הטלפון שלי מופיע כאן בבלוג, ב"אודות".
אבקש לדעת מהיכן נרכש האי הלבן בתמונה שהכותרת מתחתיה מטבח נוח לעבודה תודה
אין לי מושג…
מדובר בתמונה מהרשת, אשר יש קישור למקורה (השורה הכחולה הלחיצה ממש מתחת לתמונה) אפשר לנסות לברר שם. בכל מקרה – לא תמונה מהארץ.
בהצלחה