ברשומה הקודמת התייחסתי להגדרות של מטבח יעיל ונוח, אבחנה בין מטבח סגור ופתוח והדגשתי את הצורך בהתאמה האישית של המטבח להרגלים האישיים שלכם.
כשאנחנו באים לתכנן מטבח ומחפשים לתכננו יעיל, נוח ומתאים אישית יש לקחת בחשבון שכבר המציאו את הגלגל ובחנו את הסידורים היעילים ביותר לעבודה והגדירו תבניות תכנון בסיסיות. לדעתי הן מהוות בסיס מצויין להבנת עקרונות התכנון, אבל כמו כל בסיס הן כלליות, לא אישיות ותמיד אפשר לשנות אותן. אני ממליצה לקרוא היטב, להבין את ההיגיון ורק אז לחלוק עליו, אם מוצאים לנכון.
מטבח משובב עין http://www.luwih.com/modern-kitchen-design-with-a-bright-blue-sky/ |
ניתן לחלק את תכנון המטבח לחמש תבניות בסיסיות:
-
מטבח על קיר אחד
-
מטבח "ספינה" (Galley) – שני אזורים מקבילים
-
מטבח פינתי (בצורת "ר" או "L")
-
מטבח עם שתי פינות (בצורת "ח" או "U")
-
מטבח עם "אי" שהוא בדרך כלל ווריאציה על אחת התבניות דלעיל, אבל בהחלט מגיעה לו התייחסות משל עצמו.
תבניות בסיסיות לתכנון מטבח http://inspectapedia.com/BestPractices/Best_Kitchen_Bath2.htm |
כמו כל חלוקה, הדעות חלוקות בעיניינה. יש שמחלקים לפחות חלוקות ויש שיותר. אני רואה את הדברים כך ומשאירה לכם את הפרשנות שלכם. כמו כן, לכל תבנית יש ווריאציות שונות הנבדלות זו מזו בשל התכנון הכללי של החלל, גודל המטבח וההתאמה לצרכים האישיים של כל אחד ואחד (למשל מיקום הכיריים ביחס לכיור במטבח הספינה). כל אחת מן התבניות דלעיל יכולה להיות חלק ממטבח מודרני, כפרי, פתוח או סגור.
מטבח על קיר אחד
ההצלחה או הכשלון של מטבח על קיר אחד תלויים באורך הקיר ובמרחק בין הפונקציות הראשיות. מצד אחד שלא תהיינה רחוקות מידי זו מזו כדי ליעל את העבודה ומן הצד השני שמשטחי עבודה ביניהן יהיו גדולים מספיק. מעצם הדרישות הללו, מטבחים על קיר אחד הם קטנים יותר ובעלי פחות מקום אחסון. ברוב המקרים נדרש מזווה או אזור אחסון נפרד בנוסף לארונות של המטבח עצמו. אם אין הפרדה בין המטבח ואזור ההגשה, אז מדובר במטבח פתוח ואם יש הפרדה בין האזורים אז זהו מטבח סגור אך אין צורך בדלת בינהם.
מטבח על קיר אחד http://ergonomics.about.com/od/kitchen/ss/galley_variants_3.htm |
"מטבח ספינה" (Galley) – שני אזורים מקבילים
תכנון המטבח נגזר ממטבחים צרים ביאכטות. זהו מטבח מאוד חסכוני במרחב ויעיל.
גם המטבח הזה יכול להיות מטבח סגור, בין שני קירות ומופרד מאזור ההגשה והוא יכול להיות מטבח פתוח אליו, כאשר אחד מאזורי העבודה איננו סגור בקיר ורק הדלפק עצמו מפריד את אזור העבודה מאזור ההגשה.
מטבח ספינה, בין שני קירות http://ergonomics.about.com/od/kitchen/tp/Basic-Kitchen-Layouts.htm |
מטבח זה נחשב המטבח היעיל ביותר לעבודה, יש בו יותר מקומות אחסון מאשר במטבח הקודם והפונקציות נמצאות זו בקרבת זו.
המרחק בין שני אזורי העבודה צריך צריך לאפשר זרימת עבודה בינהם. הגדלת המרחק הזה ו/או הכנסת שולחן בין המקבילים מהווה מכשול לזרימת העבודה והופכת את המטבח ללא יעיל והוא איננו "מטבח ספינה" יותר. אזור הישיבה ב"מטבח ספינה" יכול להיות אחרי הדלפק החיצוני או בצמוד אליו, אם מדובר במטבח פתוח, או באזור נפרד ממנו, אם מדובר במטבח סגור בין שני קירות.
במטבח הזה, כמו במטבח הקודם, יש להקדיש תשומת לב רבה למרחקים בין הפונקציות ולמיקומים הנכונים של המקרר–>כיור–>בישול.
מטבח ספינה פתוח http://ergonomics.about.com/od/kitchen/tp/Basic-Kitchen-Layouts.htm |
מטבח פינתי (בצורת "ר" או "L")
היתרון הראשוני של מטבח בצורה זו הוא שהיא מאפשר מיקום של שולחן אוכל או מערך אחר של רהיטים בפינה הנגדית למיקום "ר" הארונות. מטבח זה נחשב פתוח לאזור ההגשה, ופתוח לאינטראקציה חברתית סביב הכנת האוכל, הקפה והאפייה. אולם בתפיסה הישראלית הוא יכול בהחלט להחשב סגור לאזור האירוח (סלון) או לפינת האוכל (הרישמית) אם הוא בחדר שסגור ב4 קירות. הוא יחשב סגור אם הוא פתוח אל הסלון ופינת האוכל הרישמית לפחות בצד אחד.
במטבח זה כל הפונקציות והאביזרים ממוקמים על שני קירות ניצבים זה לזה. כאן חוקי התכנון פחות נוקשים ומוגדרים כמו בשתי תבניות המטבח הקודמות. יש להקפיד על עקרון היעילות והזרימה החופשית של העבודה ולתכנן את המטבח כך שהעבודה בין הפונקציות השונות תהיה יעיל, לא מסורבלת ומפותלת ועם זאת נינוחה ומרווחת. כאן נכנס החקר העמוק של ההרגלים האישיים של בני הבית שמתלווה לעקרונות התכנון הפשוטים. מזווה שמטבח מסוג זה איננו הכרחי תמיד כי יש בו הרבה יותר מרחב אחסון. (במיוחד אם נעשה שימוש בארונות עליונים).
בתכנון מטבח בצורה זו יש להיזהר בתכנון צלע אחת קצרה מידי באופן שלא תאפשר מיקום נוח ויעיל של אחת מפונקציות המטבח. יש לשאוף למיקום המקרר בקרבת המזווה, אם קיים, הכיריים צריכים לא להיות רחוקים מאזור ההגשה, אך לשמור מקום להנחת כלים לפני ההגשה לשולחן. הכיור צריך להיות בחצי הדרך בין המקרר לכיריים.
מטבח בצורת "ר" או "L" – http://ergonomics.about.com/od/kitchen/tp/Basic-Kitchen-Layouts.htm |
מטבח עם שתי פינות (בצורת "ח" או "U")
מטבח בן שלושה קירות הנפגשים בשתי פינות. הוא יכול להיות מטבח סגור או מוטבח פתוח לאזור האירוח וההגשה. יש הרבה משטחי עבודה שיכולים לארח כמה טבחים בעת ובעונה אחת ולכנס את כל המשפחה תוך כדי הכנת האוכל. הצורה הבסיסית של מטבח זה היא ללא שולחן וכל הרצפה של המטבח משמשת למעבר ולזרימת העבודה. במצב זה כל אחת משלוש הפונקציות העיקריות ממוקמת על קיר אחר כשהכיור, תמיד בין המקרר לאזור הבישול. צורת סידור זו מאפשרת משטחי עבודה רחבים ונוחים יחד עם זרימת עבודה מאוד יעילה ונוחה. אם לא כל פונקציה ממוקמת על קיר נפרד, או אם שולחן ממוקם במרכז ומונע מעבר עבודה נוח בין שלוש הפונקציות זה איננו מטבח בצורת "ח" מבחינת זרימת העבודה אלא "ר" עם דלפק.
נושא ההגדרה המדוייקת של צורת המטבח הוא קריטי רק כדי להבין כיצד לתכנן את המטבח ולמקסם את יעילותו. גם מטבח שיש לו ארונות על שלושה קירות אך מבחינת זרימת העבודה הוא מטבח בצורת "ר" הוא מטבח מצויין ויעיל, אם תוכנן נכון. למשל, אם נעדיף למקם שולחן אוכל במרכז החדר, אזי למרות היות הארונות צמודים לשלושה קירות, אנחנו צריכים לתכנן את המטבח בצורת "ר" ולא "ח" כדי לא לפגוע במסלול הגישה בין הפונקציות. ה"רגל" הנוספת יכולה לשמש לאחסון, משטח עבודה נוסף או אפילו לישיבה, כשולחן או כדלפק.
מטבח בצורת "ח" או "U"http://ergonomics.about.com/od/kitchen/tp/Basic-Kitchen-Layouts.htm |
מבחינת אחסון מטבח כזה, או כל וריאציה אחרת עם צורה זו, נהנה משטח רב, יחסית ולעיתים יש אפשרות לוותר על הארונות העליונים ואף המזווה הוא חלק מן הארונות.
יש מגוון אפשרויות למיקום פינת אוכל קטנה ומשפחתית. או בסמוך לאחת ה"רגליים" של המטבח, בגובה רגיל או גבוה יותר,אם איננה סגורה בקיר או בצד הפתוח של ה"ח". ארון "חצי אי" יכול "לסגור את החלק הפתוח של ה"ח" ולהפריד בין אזור המטבח והאוכל ולהשאיר מעבר בין הארונות. "חצי אי" זה יכול להיות, בעצמו, שולחן אוכל משפחתי.
המידה הקלאסית למטבח "ח" אמיתי היא רוחב של 2.5-3.5 מ' ואורך של 3.5-4.5 מ'.
מטבח עם "אי"
אי הוא עוד אזור עבודה אשר איננו מחובר לאזורים האחרים והוא נגיש מכל הכיוונים. לא ארחיב יותר מידי בנושא כי הוא מורכב ורגיש מאוד ואולי, בעתיד, אקדיש לו רשומה שלמה (או יותר, מי יודע?)
מדוע מורכב?
מבחינת זרימת העבודה "מטבח עם אי" הוא מטבח אשר האי מכיל פונקצית עבודה אחת לפחות וככזה יש לתכנן ולבחון את היעילות, הנגישות והמרחק שלו משאר הפונקציות. הוא יכול להכיל כיור, כיריים אך לא מקרר. עצם הניתוק שלו מהמשטחים האחרים יוצר מטרד מסויים שלא כל אחד מוכן להתגבר עליו.
כשמתכננים אי יעיל ופונקציונאלי יש לקחת בחשבון את המעברים בינו ובין שאר ארונות המטבח ושגודלו יצדיק את קיומו. אכילה מסביב לאי עם כיריים או כיור עלולה להיות לא נעימה, בלשון המעטה.
מטבח עם אי, כחלק ממשולש העבודה (הכיור) http://www.pambaboma.com/kitchen-interior-design- things-to-consider/work_triangle/ |
מטבח עם אי כחלק ממשולש העבודה (הכיריים) http://www.adira.co.il/views/gallery/view_image.php?id=12528 |
מדוע רגיש?
אם האי איננו חלק ממשולש העבודה והוא בעצם משטח הסעדה ועבודה, יש לתכנן את מיקום פונקציות העבודה בקפידה כך שהאי לא יהווה, בעצם, מכשול לזרימת העבודה ויפגע ביעילות. (ראה תמונה בהמשך)
אולם, בעת כתיבת הרשומה הזו "אי" במטבח הוא שם נרדף למטבח יפה וטוב והוא חלומה של כל אשה שניה הבונה לה בית ומחפשת את האי שלה כגולת כותרתו. במקרים רבים, רבים מידי התוצאה של החלום היא מטבח עם אי קטן מידי, לא יעיל, לא נוח, לא שימושי, שהופך למשטח איסוף לא מוגדר ולפעמים אפילו ממש מפריע לזרימת העבודה. (ראו, למשל, בתמונה הבאה כיצד המהלך בין המקרר לכיריים הוא לא ממש ישיר אך מהמקרר לתנור הוא ממש פתלתל בגלל ה"אי")
אני חושבת שחלומות צריך להגשים, אבל כדי לתכנן מטבח יעיל עם אי צריך מטבח גדול ומרחב מתאים ובימינו כל מטר מרובע של נדל"ן הוא יקר מאוד והפשרות רבות. מעטים הבעלים שיעמדו מול אכזבת רעייתם שקופחה מחלום האי. כדי להרחיב בנושא אני שמחה לתת כאן קישור לרשומה מאוד מקיפה בבלוג של רונית כפיר. אני מקווה שזה יתן קצת מזון למחשבה.
מטבח "ר" עם אי – לא כחלק ממשולש העבודה http://homerenovations.about.com/od/kitchendesign/ss/Small-Kitchen-Plans_7.htm |
כאשר תבחרו או תתכננו את המטבח שלכם, בכל אחת מן התבניות שפורטו כאן זכרו לשאול את עצמכם עוד כמה שאלות ולתת את הדעת על עוד כמה נושאים.
פינת אוכל "קטנה", ליומיום, כחלק מן המטבח
אם המטבח שלכם גדול מספיק כדי להכיל פינה שכזו, אם במרכז החלל או כחלק של אחת מכנפיו, אני מאוד ממליצה לשמור על גובה רגיל של שולחן (75 ס"מ) ולא גובה של משטח עבודה. ישיבה על כסאות בר גבוהים היא פחות נוחה לבני הגיל הצעיר מאוד ולבני הגיל המבוגר מאוד. יש פתרונות יפים מאוד לשילובים בין גבהי דלפק, כך שאזור האוכל יכול להיות נמוך ואזור העבודה (אם צמוד) יכול להשאר גבוה.
פינת אוכל קטנה במטבח http://szafabezdnajoanny.blogspot.co.il/2012/10/modern-kitchen-design-03.html |
פינת אוכל במטבח – בהמשך לאי עבודה http://szafabezdnajoanny.blogspot.co.il/2012/10/modern-kitchen-design-03.html |
פינת אוכל במטבח – שולחן צמוד לאי העבודה http://www.onarchitecturesite.com/2012/07/10/peaceful-design-kitchen-ideas-white/ |
פינת אוכל קטנה בלב המטבח http://www.welke.nl/lookbook/SaskiaMeyer/Jaren-50- keukens/SaskiaMeyer/Vijftiger-jaren-keuken |
קשר לאזור האירוח: סלון
שאלו את עצמכם באיזה אופן אתם אוהבים לארח. האם האוכל כבר מוכן כשמגיעים המתארחים? האם אתם רוצים להמשיך ולפטפט איתם אחרי הארוחה תוך כדי חיתוך העוגה? האם אתם משאירים את המטבח במצב מבולגן שלא יאה לו להראות מהסלון? כל השאלות הללו הן חשובות כדי להגדיר את מידת הפתיחות של המטבח שלכם אל אזור האירוח, תוך שמירה, כמובן על מעבר נוח להגשה. בנוסף, כדאי לחשוב שאזור הכנת הקפה, לפחות, כן יהיה נגיש לקשר עיין ואוזן עם האורחים. בכלל, לא נעים להרגיש כמו משרתת שהולכת למטבח לשפות קפה, נכון?
מטבחים צבעוניים של LAGO פתוחים לחלל האירוח http://coolinteriorideas.com/kitchen/cool-modern-and-fresh-creative-kitchen-designs-by-lago/ |
קשר לאזור האירוח: גינה
שאלו את עצמכם ובחנו כמה פעמים יוצא לכם לארח בגינה. בררו איזה קשר הייתם רוצים שיהיה לכם עם החוץ בעת אירוח כזה. האם גישה ישירה, ממש דלת? האם חלון, רק כדי לפטפט תוך כדי הכנסת הכלים למדיח? האם בכלל אתם רוצים שניתן יהיה לראות את המטבח מאזור האירוח? כל השאלות הללו יחד עם אלו שתעלו לגבי הקשר עם הסלון – תגדרנה את תכנון הבית שלכם והן בסיס מאוד חשוב בתקשורת שלכם עם האדריכל. ככל שתבהירו יותר נושאים בקשר בין אזור העבודה לאירוח (מטבח – סלון/גינה) כך יקל עליכם לתכנן את המטבח האידאלי שלכם.
מטבח פתוח לאזורי האירוח של פנים הבית והגינה http://blog.kaluinteriors.com/page/8/ |
יציאה מהמטבח לרחבת ישיבה בגינה http://www.colefacts.com/modern-chalet-with-view-of-lake-geneva/fancy-kitchen-3/ |
יציאה לחניה
יש לברר ולוודא גישה נוחה עם הקניות, למזווה ו/או למטבח כמו גם גישה נוחה לפחי האשפה. לפעמים הקרבה לדלת הראשית יכולה לפתור נושא זה, אולם אנשים רבים מעדיפים להפריד בין הכניסות. בעיני הדבר היחיד שחשוב הוא הנוחות ויעילות זרימת העבודה. יש שיעדיפו יציאה לגינה ויש שיעדיפו לחניה. בדקו לאיזו קבוצה אתם שייכים.
מטבח + חצי מיני מיינור http://decoracion.facilisimo.com/foros/decoracion/cocinas/cocina-industrial_545940.html |
מה גובה השיש המתאים לנו?
כבר דנתי בנושא זה באתר שלי.
אנשים ממעיטים בחשיבות של התאמת גובה השיש לעצמם. יתכן שבחברות המטבחים אין יכולת משחק (בוודאי באיקאה, אין) אבל מי שבוחר בנגר פרטי יכול לקחת את הנ"ל בחשבון. איך לבחון מה גובה השיש שמתאים לי? אתם יכולים לקרוא כאן.
ואם יש הפרשי גבהים בין שני בני הזוג, מה עושים?
למרות הרצון שלי לפתור את כל הבעיות של האנושות באופן מושלם ומוחלט, כאן נדרשת פשרה מסויימת והיא תהיה שונה ממשפחה למשפחה. אפשר להחליט לפי גובה בן הזוג שמרבה בבישולים, אפשר לומר "90 כמו כולם", כי זה באמצע הדרך של הנוחות. אפשר שבן זוג אחד יכפה על משנהו את מה שנוח לו ואפשר שיבוא יום ולמטבח תהייה אפשרות שינוי הגובה לפי נוחות המשתמש, כמו בקרש הגיהוץ שלי, או בכסאות משרדיים.
ארונות עליונים כן או לא
בעבר היה נהוג לעשות, ארונות עליונים בגובה 60 ס"מ מעל משטח העבודה (“השיש"). עם השנים הפופולאריות של הארונות הללו ירדה. היתרון של ארונות אלו הוא נפח אחסון גדול וזה מאוד חשוב במיוחד במטבח קטנים או היכן שאין מזווה. החיסרון העיקרי הוא נושא הנגישות. לרובנו יש צורך בשרפרף כדי להגיע לתוכן הארון העליון ולהשתמש בדברים המאוחסנים בגובה כזה וכך ארון גבוה הופך ללא יעיל לשימוש יומיומי. אולם לשימוש לא תכוף ארונות אלו מאוד נוחים מאחר והם אינם מצריכים ללכת למחסן או לאזור אחר בבית. סיבה נוספת לירידת הפופולאריות של ארונות עליונים, היא שאנשים רבים מוצאים שמראה מטבח ספון בארונות לכל הגובה הוא עמוס וכבד מידי. אתם צריכים לשאול את עצמכם, לפני הכל, האם יש לכם מספיק מקום אחסון לשימוש יומיומי וגם לאירועים מיוחדים גם ללא ארונות עליונים. אם לא, אז אתם זקוקים להם ויש לקחת אותם בחשבון בתכנון. אם אתם יכולים להסתדר ללא אחסון בארונות עליונים, זה הזמן לשאול עת עצמכם לגבי ההעדפות האסתטיות.
מטבח עם ארונות עליונים http://www.brightboldbeautiful.com/2011/02/10/bright-and-bold-kitchen-cabinets/ |
מטבח בלי ארונות עליונים http://www.brightboldbeautiful.com/2011/02/10/bright-and-bold-kitchen-cabinets/ |
הפרדת פסולת למיחזור
מי שמתכנן היום מטבח, כדאי שיתן את הדעת על מרחב לאיסוף פסולת מופרדת (נייר, פלסטיק, ניילונים, פחיות, זכוכית) אפשר ליד דלת הכניסה למטבח (נרטב בגשם), אפשר במזווה ואפשר להשאיר לכך ארון ייעודי. בין אם אתם הולכים כל יום למרכז המיחזור ובין אם פעם בשבוע, אל תתעלמו מהתייחסות לנושא. יתכן שהפתרון יהיה במסגרת תכנון המטבח ונספחיו ויתכן שלא.
איך ממלאים מים בסיר המרק?
משהו קטן וגאוני שלמדתי כשתכננתי את השיפוץ במסעדת המו ומו ברחובות. כדאי למקם ברז מים (בלי נקודת ניקוז!) באזור הכיריים, ממש צמוד אליהן, כדי למלא את סיר המים לפסטה, סיר המרק, סיר האידוי וכ"ד.
ברז-מיפרקים בעמדת הבישול (במרכז התמונה, למעלה) מקל על העבודה http://www.acleanpartner.se/index.php/restaurang.html |
כך לא צריך לסחוב, לא צריך להתאמץ. בהרבה מסעדות זה פריט חובה (אם כי קשה היה לאתר תמונות שמראות את הברז) למסעדות יש ברז מיוחד לכך, שיש לו אפשרות התקפלות והצמדה לקיר.
ברז מיפרקים http://remodelista.com/posts/10-easy-pieces-editors-favorite-kitchen-faucets |
במטבח פרטי יש חשיבות גם לאסתטיקה אז מי שלא אוהבת את המראה התעשייתי הזה , יכול לעשות ברז רגיל (סוללה שיוצאת מהקיר. או ברז פרח נשלף) בתמונה למטה יש ברז פחות תעשייתי.
ברז סוללה ליד הכיריים – פתרון ביתי נוח http://www.machineautomatic.com/machine-type/restaurant-kitchen-equipment/ |
הנמכת משטח הכיריים
ב"ספרים הישנים של תכנון מטבחים" המליצו על הנמכת אזור הכיריים מתחת ל90 הס"מ הסטנדרטיים. כיום כבר לא רואים את ההמלצות הללו וגם כמעט ולא רואים מטבחים עם ההנמכה הזו.
עם זאת אני מאוד ממליצה עליה. המטרה העיקרית היא היכולת לראות מה מתבשל בסירים מבלי להתאמץ או לעמוד על קצות האצבעות. קחו בחשבון שלסיר יש גובה והוא איננו מונח שטוח על הכיריים כמו מחבת.
אזור בישול מונמך – היום כבר לא מתכננים כך מטבחים וחבל. http://www.brucelittlefield.com/television/ |
עומק משטח העבודה
עומק משטח העבודה הנהוג ברוב העולם הוא סביב ה-60 ס"מ. בעיני זו שערוריה. מידה זו נגזרת מגודל לוחות העץ מהם נבנים הארונות והרצון לעבוד עם מינימום פחת של חומר – קרי הורדת העלויות.
עם כל ההבנה אני רואה יותר ויותר מטבחים אשר בפועל מכילים מכשירים חשמליים רבים על "השיש" ופשוט לא נותר מקום לעבודה. הביטו אפילו בתמונה כאן למעלה.
כלומר, כל התבניות והמחשבות והתכנונים על משטחי עבודה לא לקחו בחשבון שהעבודה (חיתוך, לישה, קיפול, מילוי וכ"ד) מתנהלת על משטח ברוחב 30 ס"מ לכל היותר!!!
כתוצאה מכך יש נטיה לעשות מטבחים עם יותר משטחי עבודה שבעצמם מייקרים את עלות המטבח. בעיני עדיף לתכנן מטבח יעיל, על פי העקרונות שהעליתי כאן, עם משטחי עבודה של 70-80 ס"מ. העלות הסופית תהיה זולה יותר ממטבח רחב ידיים התופס שטח בניה רחב ויקר.
וכך אפשר יהיה להשאיר על משטח העבודה מיקסר, מעבד מזון, צנצנות ומיכלים וגם לעבוד בנוחות וביעילות.
אם לא מתאפשר, כלכלית ותפיסתית, לעשות כן, הייתי ממליצה שלפחות אזור העבודה שמסביב לכיריים, שהוא אזור העבודה העיקרי, יתוכנן רחב מן הנהוג.
הרבה מידע מעניין שלרובו מעולם לא הקדשתי תשומת לב…
נראה לי שרוב המטבחים בדירות בהן גרתי היו קיר אחד או "ר" ובכולם היו ארונות עליונים, כך שזה נראה לי מטבח "טבעי".
הרעיון של הברז ליד הכיריים מעולה! אולי במטבח הבא שלי 🙂
היי מוטי,
אני בטוחה שרבים מאיתנו לא הקדישו לו מחשבה ועדיין יוצא יופי של אוכל מהמטבחים שלנו. (ותחשוב על האמהות והסבות שלנו, איזה מטבח "לא מתוכנן נכון" היה להן ואילו תוצרים!!!!)
המטרה של הרשומה הזו היא לתת חומר למחשבה. אני בטוחה שהרבה מטבחים יכולו להיות קצת יותר נוחים /יעילים עם מעט מחשבה.
והברז? – גם בעיני הגילוי שלו בעולם המסעדות מאוד הלהיב. זה היה כמו נורה שנדלקת בראש.
סיגל, שוב, המון תודה על פוסט מצויין!
אהבתי את רעיון ברז הכיריים, למרות שלבישול ביתי יומיומי מספיק לי למשוך את הברז הנשלף מהכיור אל הסיר שעל הכיריים.
אני מאוד אוהבת מטבח מקביל (ספינה) ולמרות שלא תכננתי אי- ואני לא חובבת איים בכלל, יש לו שימוש ביצירת שטח שימושי ואחסוני במטבח העתידי.
מחכה לפוסט איים.
חג שמח!
עינבלית, אני שמחה שנהנית.
הברז גאוני, נכון? אם הכיור קרוב מספיק לכיריים, ברז נשלף הוא רעיון מצויין. בכל מקרה זה שדרוג מקסים, אבל כבר דורות שמבשלים בבתים בלעדיו ויוצא יופי של אוכל (כולל מרקים ופסטה) גם אני מסתדרת (אני חזקה, ממלאה עם קנקן אחרי חצי שיר בסירים גדולים וכ"ד)אבל ברור לי שאם אעשה איזה שיפוץ מאסיבי במטבח, יצוץ לו ברז כלשהו בקרבת הכיריים.
אל תחכי יותר מידי לרשומת האיים… יקח עוד זמן. בעיניין מטבח – רשומה על סנדביצ'ים ועל הפינה להכנתם תבוא קודם. ויש בקנה רשומות על אזורי עבודה נוספים בבית.
וואלה לא חשבתי על עומק השיש, כשחושבים על זה, לאמא שלי יש מטבח בצורת ר' שהחלק הארוך יותר הוא גם רחב מאד נראה לי בסביבות ה90 ס"מ. ואז הארונות העליונים לא מפריעים למרחב כי הם יותר עמוקים מהמשטח עצמו.
נחמה, שימחת אותי מאוד בכך שנתתי לך עוד נקודה למחשבה.
את צודקת מאוד לגבי אי ההפרעה, אבל קחי בחשבון שאז גם הגישה היומיומית לארונות העליונים קשה מעט יותר.
היי
במטבח בצורת ר רשמת שהכיור צריך להיות בחצי הדרך בין המקרר לכיריים.
אצלי בתכניות הכיריים הם בחצי הדרך בין המקרר לכיור.
זה משנה??
תודה על המאמרים!!
אכן כך רשמתי ואכן, מבחינת זרימת העבודה זו הדרך היעילה.
מצד שני, רשמתי במפורש, שאלו התבניות וכל אחד מתאים אותן לנסיבות שלו (איפה החלון, מבט לסלון וכ"ד) יש עוד שיקולים בתכנון מטבח ספציפי מעבר לתרשים זרימת עבודה יעיל.
וכמו שכתבתי, באחת התגובות שלי, ממטבחים לא יעילים יצאו, במשך שנים תבשילים מעולים.
אז לסיכום, אם ביעילות זרימת העבודה מדובר, אז כן, כדאי שהכיור יהיה בין המקרר ולכיריים אבל זה לא אומר שסידור אחר יהיה הרה אסון או ממש לא נוח. צריך לבחון את המרחקים הספציפיים של המטבח שלך, את המעבר החלק בין הפונקציות השונות ואם ההליכה של מין הלוך ושוב לא תהיה מתישה.
צריך לזכור שיש עוד שיקולים של המבנה, כוון הנוף, רצון לחלון מול הנוף או לרחבת האירוח בגינה, הקשר לסלון, ההסתרה של הכיור אזורי האירוח וכ"ד. ואלו שיקולים חשובים לא פחות.
אני מציעה לא להתקבע על כלום, אבל לבחון את המרחקים ולדמיין את מהלך הכנת המזון (עוגות, בשר, מרקים, ירקות) ולראות אם זה נראה מהלך יעיל של עבודה. לא חייב להיות הכי יעיל. מספיק יעיל ונוח.
חיכית לטיפ על ניצול משטח העבודה,
ומצאתי אותו בסוף: בהגדלת שטח המשטח,
תודה! באמת לא חשבתי על זה….
שמחתי מאוד על תגובתך! כייף לשעת שהרשומה שלי עזרה בנתינת כיווני מחשבה ורעיונות. האם ב"שטח המשטח" הכוונה לעומקו? אז כן, זה טריק קטן ומשמעותי לשדרוג המטבח.
אחדד ואוסיף:
לא רק המשטח גדל כאשר מגדילים את עומקו, גם האיחסון בארון שמתחתיו גדל. ניתן להתקין מגרה עם מסילה בעומק 65 סמ' וזוהי הגדלה רצינית של נפח האיחסון.
במטבח שאני מתכננת לעצמי, זאת התכנית: שיש בעומק 72 סמ' ומגירות עם מסילה 65 סמ'.
שלום. מאד שמחתי למצוא את הבלוג שלך, בדיוק לפני התחלת שחפוצים נרחבים בבית!
אם אפשר, שאלה:
יש לי מטבח "ח" (שמוקדי העבודה מקרר-כיור – כיריים ממוקמים בדיוק כמו שתארת 🙂 ).
המליצו לי לוותר על הפינות של הארונות התחתונים – לא לנצל אותם ובמקומם לשים קיר אחד שלם שמכיל את המקרר+ ארון מזווה + ארון תריס עם ארונות מעל ובשאר הארונות התחתונים יהיו בעיקר יחידות של מגירות: 2 עמוקות ואחת נמוכה (לסכום לדוגמא). כל זה בטענה שכך מוגדל שטח האיחסון. עד כה היו לי מאד חשובות הפינות כי אני מאחסנת שם ה-מ-ו-ן דברים כולל סירים גדולים.
והשאלה.התייעצות: האם מה שאמרו לי אכן נכון וארון גבוה + מגירות מגדיל את שטח האחסון לעומת סדרת ארונות תחתונים ועליונים שבהם גם הפינות מנוצלות.
סליחה על האריכות ותודה מראש על העזרה והטור.
יעל
יעל שלום רב,
אני לא מכירה את המתימתיקה המדוייקת הזו שאומרת שא' הרבה יותר טוב מב' במטבח. אבל אולי היא נכונה, אני לא יודעת. אם חשוב לך לדעת את נכונות הקביעה – חשבי נפחים של אחסון ותראי. אני חושבת שהנקודה החשובה היא במקום אחר.
את מתכננת את המטבח שלך. שלך ולא של המעצבת. שלך ולא של האדרכלית. הרגלי העבודה שלך (שלך!!!!) הם הקובעים. אם את אוהבת את הפינות לאחסון הסירים – אל תקשיבי "להם" ותבצעי. (אני גם לא אוהבת להשאיר חללים ריקים ואטומים וזה מה שיקרה אם לא תשתמשי בפינה)
לגבי המשך התכנון. אני ממליצה ממש לתכנן מיקומים ספציפיים, לפי הכרתך את הציוד וזרימת העבודה שלך: כאן המגבות, כאן תבלינים, כאן סירים קטנים, כאן הסרוויס לפסח וכך הלאה. ואז תראי מה נוח לך יותר מבחינת אחסון ועבודה.
מבחינה עיצובית יש אנשים שאוהבים ארונות עליונים וכאלו שלא. מבחינה אחסונית זו פשוט מתימתיקה של נפחים. מבחינת תכנון זו בחינה של מיקומים ונוחות עבודה. תבדקי הכל ותדעי מה נכון לך ולא רק מה טרנדי.
הי סיגל. מה שלומך?
יודעת להאיר את עיניי בעניין מטבחי איקאה? איך הם מבחינת האיכות? איך הפירזול שלהם? המחיר מאד מפתה, אבל יש לי איזה חשש…
היי יקירה,
איקאה יכולה להיות בחירה מצוינת.
יחס האיכות מול העלות הוא מצוין. לי יש בבית "עמודת תנור" בת 15 שנה שהבאתי מאיקאה והיא במצב מעולה (למרות שהדלתות מצופות פורניר וכולם אמרו לי שלא ישרדו – NEXSOS)
יצא לי להתקין מטבחים כאלו בבתים של לקוחות. מומלץ מאוד לא להרכיב בעצמך (למרות שאתם אלופים בהרכבת איקאה) כי כל האיזונים וההתאמות בין החלקים הם עבודה מורכבת למדי. עם זאת אני חייבת לציין שהכל תלוי במרכיבים וכבר היה לי מקרה של מרכיב לא מוצלח והמטבח הורכב נורא. אחרי כמה טלפונים ותלונות איקאה החזירו אותו והוא השלים את ההרכבה.
הגוף הבסיסי של המטבחים, פקטום (FAKTUM) הוא מצוין, מניסיוני) ואפשר בהחלט לסמוך עליו. מבחינה אסתטית אני מאוד אוהבת את STAT שלהן (צבע לבן)אבל מכאן זו באמת שאלה של טעם.
מקווה שהארתי.
אכן. תודה 🙂
שלום, סיגל.
אני מתכננת מטבחים וגם אמא במטבח פעיל מאד,ונהנית לקרוא את הבלוג שלך.
יש דבר אחד שאני לא מבינה בעניין הלהיטות ל"אי". איך אפשר להפריד בין הכיור לכיריים? הרי עמדת העבודה הנוחה, הפרקטית והנקיה ביותר היא בין הכיור לכיריים. כיריים שמופרדים על "אי", גורמים לכך שהרצפה שביניהם תתלכלך כל הזמן מטיפטופים של ירקות/בשר/ווטאבר חתוכים שמעבירים מהשיש לאי. נכון שישנם "איים" גדולים שמכילים גם כיור שירות, אבל רוב האיים שאני רואה אינם כאלה.
מה את אומרת על זה?
קולגה יקרה,
שמחתי על תגובתך העיניינית.
גם אני אינני בין המתלהבים מן האיים ואף כתבתי (ברשומה זו או בקודמת) שמומלץ שהכיור והכיריים יהיו על אותו המישור למניעת טיפטופים.
מצד שני, אני באה להגשים את החלומות של לקוחותי על הצד הטוב ביותר. מסבירה מה בעייתי, מציעה פתרונות ונותנת להם לבחור. גם אם בחרו בניגוד לדעתי – אני הולכת איתם עד הסוף. מה הן כמה טיפות מים על הרצפה לעומת הגשמת חלום?
צודקת.
ואולי הטיפטופים האלו יביאו את הלקוחות לרצות תכנון חדש בעוד אי-אילו שנים ספורות, מה שטוב לפרנסה…
לברז הסירים הזה, שהוא מאוד מקובל בחו"ל, קוראים באנגלית pot filler
והוא באמת רעיון נוח, פרקטי ומדליק שחוסך לסחוב סירים כבדים ומלאי מים
מהכיור אל הכיריים, בכל פעם שרק רוצים לבשל פסטה או מרק.
חבל שבארץ זה לא כל כך מקובל ובטח להשיג ברז מעוצב ויפה כזה יעלה פה הון תועפות.
הנה קישור למגוון ברזים יפיפיים כאלה, וגם שימושים נהדרים באתר האוז
http://www.houzz.com/pot-filler
תודה על הקישור, מיצי.
גם בעיני זה רעיון מצויין ולכן העליתי אותו כאן.
לברזי מטבח יש יותר תפקיד פונקציונלי מאשר עיצובי
תודה על תגובתך, יוני.
אני חושבת שהמטבח הוא חדר עבודה פר-אקסלנס ולכן התפקיד הראשון והראשוני של כל הפונקציות (ובתוכן הברזים) הוא הפונקציונליות והתרומה לזרימת העבודה והפרודוקטיביות, ברובד השני – אנחנו יכולים לבחור את האסתטיקה של הפונקציות ולעצבן.
זה מה שניסיתי לומר בסדרת הכתבות הללו.
במסעדות ברז מטבח ליד הכיריים הוא פריט חובה
צודק לגמרי!
במסעדות אלמנט יעילות הזמן הוא קריטי, שלא לדבר על גודל הסירים שיש למלא במים…
שלום סיגל
קנינו בית חדש, גודל המטבח 2.95 3.35x .ניתן לפלוס בקיר אחד לפינת האוכל שאורכה כ-2 מר
וניתן להזיז קיר שגובל עם מחסן בכ-65 ס"מ כך שהרוחב יהיה 3.60 על 3.35
רצינו מאוד מחסן וקשה לנו לוותר עליו – אך ברצוני לתכננן מטבח ח ע"מ שיהיה מספיק איחסון
ומספיק משטחי עבודה.
שאלתי מה המרחק הסביר + שאמור להיות בין קיר לקיר.
כי אם אני לא מוסיפה מהמחסן נותר לי 1.60 בין קיר לקיר.
מאוד מאוד אודה לעצתך
מרים
מרים שלום רב,
לכבוד הוא לי שאת פונה אלי לעצה, אולם כדי לענות לך בצורה אחראית ולהציע לך פתרון מיטבי יש לראות את הבית או לפחות תכניות מפורטות.
אני ממליצה לך לפנות לאדריכל או מעצב פנים ולקבל שירות מושלם הכולל חשיבה ותכנון נכון.
מטבח ח איננו הדרך היחידה לקבלת משטחי עבודה רבים ואחסון נאות, מה גם שישנם עוד פתרונות שיכולים לספק את הצרכים שלך.
לגבי המידות האופטימליות של מטבח ח, כתוב ברשומה. כמובו ש-1.60 איננו מספיק. כל משטח רוחבו לפחות 60 ס"מ ואז ישאר לך מעבר של 40 ס"מ בלבד!
כאמור, פני לאיש מקצוע וקבלי ייעוץ ו/או תכנון ספציפי המתאים לך.
בהצלחה
היי
אשמח לקבל עצה בנושא המטבחים. אנו מתכננים מטבח בצורת ח' וחושבים על השארת חצי רגל אחת כדלפק ישיבה עם פנים לקיר. בעלי נורא רצה ליצור מטבח בצורת ר' ומהקיר הריק להוציא דלפק ישיבה שישמש לאחסון ומקומות ישיבה. אך רוחב המטבח הוא 311 וזה קצת סוגר את המטבח. אשמח לשמוע את דעתכם בענין. תודה!
ממליצה לפנות למעצב פנים לשעת ייעוץ ולקבל פתרונות ספציפיים למקרה שלכם.
ברוב המקרים התמונה יותר רחבה מאשר מידת רוחב.
לשיטתי, לא ניתן לתת ייעוץ נאות דרך התכתבות וירטואלית.
בהצלחה.
פינגבאק: על מה צריך לחשוב כשמתכננים מטבח? – חלק א' | כמו אויר לנשימה - בלוג של אדריכלית
בזמנו כשפרסמת קראתי מהנייד ולא יכולתי להגיב, ושמתי לי בראש לחזור לפרגן על הפוסט המושקע !!
פוסט משובח ! נהנתי לקרוא..
תודה רבה על המילים החמות
עדיף מאוחר מאשר אף פעם לא.
כתבה מקסימה נתת לי כיווני חשיבה נוספים, אנחנו ב"ה לקראת קנית דירה שהמטבח פתוח לסלון, המטבח קטן אז הגדלת רוחב משטחי ההעבודה יעזרו בהחלט
כדי להפריד את המטבח בעין מהסלון אני ב"ה ישים שולחן אוכל עם כסאות, נראה לך שזה מספיק?
היי סיון,
מאוד משמח אותי לעזור ולו בכיווני חשיבה נוספים.
שימי לב שכדי להרחיב את משטחי העבודה יש להרחיק את הארונות המוזמנים מהקיר ההיקפי.
בהחלט הצבת שולחן תיצור הפרדה קלה של הראיה מהסלון. היתרון הוא שהשולחן יכול להיות גם אי עבודה ללישת בצקים ועזרה של הילדים בבישול ובאפיה.
כמו כן הקרבה למטבח היא נוחה בשעת הארוחות.
היי תודה על ההסברים הם מאד מועילים
רציתי לשאול אם יש אפשרות לתכנן מטבח לפי הכללים
אבל מטבח שיעמוד במרכז של חלל ולא יהיה בנוי על קיר סוג של פרי סטנדינג??
זה מטבח לפרויקט לימודי ולא ללקוח קיים!!
שלום,
המטבח שלי ממוקם מול הכניסה דלת הכניסה. אנחנו רוצים לעשות אי או צורת "ח" יוצא שהכיריים מול דלת הכניסה. מרחק של 1.5 מטר מהשיש וכ1.8 מהכיריים….. מה דעתך על כיריים קרובות לכניסה ???
היי אבי
ממליצה לפנות למעצב פנים לשעת ייעוץ ולקבל פתרונות ספציפיים למקרה שלכם.
ברוב המקרים התמונה יותר רחבה מאשר מידת רוחב. יש כל כך הרבה גורמים שיש לקחת בחשבון כמו מרחקים בין בפונקציות, קרבה לכניסה, המרחק אליה ועוד…
לשיטתי, לא ניתן לתת ייעוץ נאות דרך התכתבות וירטואלית.
בהצלחה.
הי. האם יכולה לייעץ לי? אני מתכננת למקם מכונת כביסה משולבת מיעבש מתחת לכיריים אינדוקציה. אבל הבנתי שהן דורשטת מרחק מהיחידה שמתחת עבור אוורור. בהתחשב בעובדה שמכונת כביסה כזו היא בגובה של 85 סמ, והשיש ממוקם בגובה 90. האם זה מספעק רווח עבור אידוקצעה? אם לא, האם כיריים חשמליות רגילות כן מתאימות כאן? האם גם להן נדרש אוורור מיוחד?
היי אפרת,
מעבר לזמן שלקח לי להגיב, אני לא מאמינה ביעוץ וירטואלי. אם את מעוניינת את יכולה לפנות אלי בפרטי ונקבע פגישת ייעוץ. כמובן שאת מוזמנת לפנות לכל אדריכל ומעצב, אבל חשוב שתקבלי יעוץ ממשי ולא "באינטרנט".
היי סיגל, מה שלומך?
קראתי בקפידה והשכלתי, תודה רבה.
רציתי לשאול לגבי צורת המטבח העדיפה בהתחשב בגודל המטבח- גודל המטבח הוא כזה שרוחבו 2.85 מטר (בצלע זו יש חלון) ואורכו בקיר אחד 2.75 מטר ובקיר שני 3 מטר.
החלום הוא כמובן אי במטבח, אבל עושה רושם שגודל המטבח קטן מידי לכך. אם כך, איזו צורת מטבח היית מציעה? צורת L? צורת U?
מחכה לתגובה, תודה רבה
היי בר,
שמחה לקרוא שעזרתי. תמיד כייף ללמוד דברים חדשים.
מעבר לכך, אני לא עושה ייעוץ וירטואלי וגם לך לא כדאי להקשיב לכאלו ייעוצים.
את מוזמנת לפנות אלי, בפרטי ונקבע פגישת ייעוץ
אלופה!!
התמונה הראשונה שלך?
מורה לעיצוב מטבחים במכללה אז הביאה לנו אותה..
היי אפרת,
התמונה איננה שלי ויש קישור מתחתיה למקור ממנו אני הבאתי אותה.
אם יש תמונה ללא קישור – אז היא שלי, מקורית.
מתכוונת השניה..
היי אפרת,
גם התמונה הזו איננה שלי ויש קישור מתחתיה למקור ממנו אני הבאתי אותה.
אם יש תמונה ללא קישור – אז היא שלי, מקורית.