פורסם לראשונה ב"תפוז" בתאריך 17 ספטמבר 2012
הלחם הראשון שלי היה חלה אותה אפיתי ביום שישי אחד, בשכבר הימים במילנו. עד עכשיו עולה בי זיכרון הריח שעלה מן התנור ומילא את דירתנו הקטנטונת, והמשיך למלא את חלל המכונית בנסיעה אל מעבר לקצה השני של העיר למפגש עם חברים ישראלים בעיירה אחרת. והחמאה שנמסה אל חלת הבתולין הזו…
אין מילים לתאר את העונג והקסם. מן הסתם, נוספה התרגשות למעמד בשל העובדה שחיינו בגלות הלימודים שלנו והחלה קירבה אותנו לבית.
השנה אני מוצפת בנוסטלגיה על ימים שעברו ועל חברים שאינם ורוחי פזורה מתמיד (או שמא יאמרו, מרוכזת דווקא בעיקר?)
כך מצאתי עצמי שולפת את הספר הנפלא* ( taste of israel a mediterranean feast ) שליווה אותי בלימודי בחו"ל ושימר את טעמי הבית, פותחת בעמוד 90 ומתחילה להכין חלה לארוחת ראש השנה.
(כמובן שהיו לי השגות על הכמויות של המים והערתי לעצמי בפתק נדבק בספר. היום אני מבינה שהמתכון הוא ישראלי ואני עשיתי חלה בחורף אירופאי ואכן, מן הסתם , כמות המים היתה רבה מידי.)
לכן, המתכון המוגש כאן הוא מעשה טלאים של החלה הראשונה שלי, ליטוף של דבש מן המתכון האחרון שלי ורעיון עיצובי חדש מרחבי הרשת: לחמניות דבש בצורת רימון. השנה, החלה שלי היא תערובת של העבר המתוק, ההווה הנפלא ומבט סקרני אל העתיד והחידושים שהוא צופן. קצת כמו חיי וכמו שאני מאחלת לעצמי אותם מכאן ואילך.
ברקע זר פרחים שהליפשיצים, שכניננו היקרים, הביאו לחג כתשורה. |
חומרים:
1 ק"ג קמח
½ 1 כפות שמרים יבשים
2 כוסות מים חמימים
½ כוס סוכר
3 ביצים
½ כוס שמן צימחי
½ 1 כפיות מלח
לזיגוג:לפני האפיה: 2 ביצים טרופות עם 2 כפות מים
אחרי האפיה: 2 כפות דבש נוזלי מעורבבות עם כף מים רותחים
לקישוט:
לפני האפיה – שומשום
אחרי האפיה – סוכר בתפזורת
אופן ההכנה:
1.מערבבים בקערה את הקמח, השמרים, הסוכר, הביצים ומוסיפים חלק מהמים חמימים.
2.כשהתערובת מחילה ללבוש צורה של בצק יש להוסיף את המלח והשמן (לא בהתחלה) מוסיפים עוד מים לפי הצורך (משתנה בין עונות השנה) עד לקבלת בצק אחיד.
3.לשים ביד או במיקסר לפחות 10 דקות
4.משאירים בקערה מכוסה בניילון נצמד או במטלית לחה לתפיחה עד הכפלת הנפח. כשעה. אני מעדיפה מטלית לחה. ככה עשו אימות אימותינו, לא? שהרי לא היה ניילון נצמד בזמנן. אני, כאמור, בעד הנוסטלגיה והקשר לעבר.
5.לאחר שהבצק תפח, לשים אותו ביד ומוציאים ממנו את כל האויר. מומלץ לתת לתפוח פעם שניה, לעוד שעה עד הכפלת הנפח ולחזור על הלישה ביד להוצאת האויר.
6. צרים צורות של לחמניות (או של חלה או של 3-4 רצועות וקולעים לצמה.) בצד מכינים רצועות שחותכים מהן משולשים ומכינים כתרים ללחמניות. לי יצאו 15 לחמניות בגודל מושלם. לא קטן מידי ולא גדול מידי.
7.משהים להתפחה נוספת או עד הכפלת הנפח כשהן אינן מכוסות כדי שמשקל הבד לא יפריע לכתרים הקטנים לתפוח.
8.מברישים את הלחמניות בתערובת הביצה ואם רוצים מפזרים שומשום.
9.אופים בתנור של 180 מעלות לכ-15 דקות, עד שמזהיב ומשמיע קול חלול בנקישה. הזמן הוא גורם לא מדוייק ותלוי בכל תנור, בגודל הלחמניה וכמו תמיד, בטח גם במזג האויר. אני פשוט ישבתי עם קפה וחיכיתי להן שתאפינה, מציצה אליהן מידי פעם.
10.מוציאים את הלחמניות ומברישים אותן בזיגוג הדבש בעודן חמות ואפשר לזרות סוכר גבישי.
את הלחמניות הנחתי בסלסילה על גבי מפת וינטאג' קטנה וכך הבאתי אותן לארוחת החג המשפחתית שלנו. שתהיה לכולנו שנה מתוקה ואוהבת.
כמו בכל שנה, צריך לתת מתנה לעוזרת, נכון?
מי שזוכר רשומות על חגים קודמים, זוכר שאני מבינה שעוזרת בית מעדיפה כסף אבל אני מעדיפה מתנה עם כוונה. אז כמו כל הפתרונות הטובים אני נותנת גם וגם. השנה קניתי צנצנת ענקית מסוג שאני מאוד אוהבת ומילאתי אותה בעוגיות משני סוגים שאפיתי יום קודם וערבבתי עם שוקולדים צבעוניים שקניתי מבעוד מועד.
שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה, שנה של אחווה ואהבה.
רק הבטיחו לעצמכם דבר אחד, לא לשכוח לספר למי שאתם אוהבים, על אהבתכם. גם אם אתם לא ממש בקשר. האהבה שלכם תמיד בקשר.
__________________________________________________________________________
* הספר taste of israel a mediterranean feast יצא בשנת 90' ע"י רון מייברג ואבי גנור. אני חושבת שהוא בעיקר ניתן כמתנה לתיירים וזו הסיבה שניתן למצוא אותו למכירה ברשת בעיקר רחבי העולם ובקושי בארץ. הספר מומלץ ביותר. הצילום מרהיבים והמתכונים פשוט בול. בגלות לימודי ניסיתי מספר מתכונים וכולם היו פשוט מדוייקים והביאו אלינו את טעמי הבית.
תמונות מהממות איזה כישרון ממש עושה חשק ואווירה טובה לנפש.
מעיין, איזה כייף של תגובה מלטפת!
אני שמחה שהצלחתי להעביר אליך את אוירת החג.