תיאוריות באדריכלות ♥.F.F

פורסם לראשונה ב"תפוז" בתאריך 21 דצמבר 2010

אני לא אוהבת חלונות בולטים.
"חלונות בולטים" הוא השם בו מכנים חלונות שיש להם מסגרת שבולטת באופן ניכר מעבר למישור החיצוני של הקיר. אני מודה שמבפנים הם עושים חסד עם הבית ויוצרים אדן חלון רחב שמגשים את האשליה של קירות אבן ירושלמים ועבים עם אדני חלון רחבים להניח עליהם כריות ישיבה, עציצים, חמוצים וגם כמה פיות וגמדים. אבל, בעיני, הם כל כך מכוערים מבחינה חיצונית.
פעם היה טרנד של חלונות בולטים, אחר כך הוא חלף ואחר כך הוא חזר…

F.F.F. אלו ראשי ראשי תיבות של Form Follows Function ובתרגום חופשי – הצורה נובעת מהפונקציה. האדריכל לואיס סליוואן טבע את המושג ודן את תנועת המודרניזם באדריכלות להיות מותקפת לנצח על הפשטנות הלא אסתטית הזו.

אני דווקא מסכימה עימו. אצלי תמיד הפונקציה היא הראשונה להיות מתוכננת וסגורה ולפי שביעות רצון הלקוח. כמובן שהדרך סוגה גם בכמה אפורים וטעם אישי נמזג גם לפונקציה, אבל לעולם הפונקציה תהיה זו שתוביל את התכנון שלי.
לה קורבוזיה אמר שהבית הוא מכונת מגורים ולקח את התכנון שלו לקצה קצת נוקשה לטעמי, אך עם זאת מובן ונכון.
בעיקרון, מתווי הדרך ומנסחי הסיסמאות והקודים נוטים להקצין, אני רואה בזה את תפקידם. מי שמנסח צריך להיות חד, ברור ובילתי משתמע לשתי פנים. תפקיד אלו שבאים אחריהם הוא לעדן ולרכך את הנובע מדבריהם, לפלרטט עם המשמעויות השונות ולמזוג את הפשרות לתוך תכנון מדוייק ומתאים. כל מקרה לגופו.

ולכן אני חושבת שנכון יהיה לומר שהצורה נובעת מהלב.   F.F.♥ .
בתיאוריה שלי הלב הוא לב העיניין והוא אינדיבידואלי לכל מקרה, אדם או מתכנן.
הלב הוא סידרי העדיפויות וההעדפות של המשתמש והמזמין.
הלב הוא האהבה והטעם של יושבי הבית, המבנה או הקומפלקס המתוכננים.
הלב הוא המשמעות שנמזגת לצורה ולפונקציה יחד עם נטיית לב כזו או אחרת.

יש שיגידו שזו פלצנות, אבל כשהתבקשתי ע"י שכני היקרים מקצה הרחוב לתכנן להם שיפוץ רב אילוצים של בית ישן אליו עמדו לעבור (ולא להיות יותר השכנים שלי מקצה הרחוב…) לב העניין הוא זה שניווט אותנו.
לב העניין היה בית ישן של 100 מ"ר, בנוי בשלבים שחלקים ממש רעועים. אין לעבור בס"מ מרובע אחד את השטח כדי לא להדרש לממ"ד, בשלב זה. יש להכניס לבית את כל הפונקציות שהיו בבית הגדול יותר ולאכלס בנוחות וחמימות משפחה בת 5 נפשות ולהיות להם לבית לתקופה של כ-5 שנים לפחות.
לב העניין היה גם תקציב קטן וגבולי.
אבל היה עוד לב לעניין. בעלי הבית הם זוג בעל טעם משובח, עין חדה לעיצוב וידי זהב בביצוע. בעלת הבית עצבה את הארונות והמטבח ברמה כזו שאפשר היה לה להחליף מקצוע ולהיות מעצבת פנים. ובעלה ביצע את כל ריצוף החוץ והדק העצום ברחבי הנחלה החדשה שלהם. ללא ספק בעלי בית תרמו תרומה משמעותית למוצלחות הבית.תמונות הבית לפני השיפוצים:

כמו שרואים בתמונות, מצב הבית התחלתי היה מזעזע ומעוטר בחלונות בולטים. בעלי הבית החדשים הגיעו אלי כבר עם סקיצה של הפונקציות ומיקומן ואני נתתי להן "פיין טיונינג", תכנון גג חדש ונכון ושיפועים חיצוניים לניקוז מי גשם.

תמונות הבית לאחר השיפוץ:

תוך כדי בניה, חלק מהבית פשוט התפורר בידיים והיה צורך לבנות קירות מחדש. גם הריצוף פורק ונוצקה רצפת בטון כבסיס לריצוף החדש. חלק מהחלונות שונו (בעיקר בקירות שהתפוררו ממילא) וחלקם נשארו כמות שהם מסיבות של חסכון.

כשהגענו לשני החלונות הבולטים הסתבר שדעותינו זהות באי-האהבה שלנו לחלונות הבולטים, אולם מסיבות של חסכון כספי, בחרנו להשאירם כמות שהם, לשקמם ולשדרגם קלות.
מה זה לשדרג חלון בולט? חלון המטבח החדש מוקם בקצה החיצוני של האדן הרחב ואיפשר מדף פנימי, בקדמת החלון, מעל הכיור. החלון השני שיצא בסלון הילדים, מוקם גם הוא בקצה החיצוני של אדן החלון ואפשר אדן ישיבה פנימי ("חלון צרפתי") בחדר המשחקים.

חלון המטבח:

חלון חדר הילדים:

הרבה פשרות נאלצו המזמינים לעשות מבחינת חומרי הגמר אולם הטעם המשובח שלהם ניצח.
את החלונות הבולטים שלהם הצלחתי אפילו אני לחבב…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.