פורים, שבועות והחיפוש אחרי עוגת הגבינה המושלמת

פורסם לראשונה ב"תפוז" בתאריך 8 יוני 2011

יש שני חגים שאני כל כך אוהבת לראות בהם את הילדים הולכים לגן ולבית הספר. פורים ושבועות. בפורים כולם ממשים פנטזיות זמניות, מלכות וגיבורים. בשבועות כולם לבושים לבן, כשזרי פרחים מעטרים את ראשם ובידם טנאים בהם הם כל כך גאים.

עוד דבר שהפך את החג הזה לחג מדהים – זו חגיגת מוצרי החלב. עוגת גבינה היא כמעט העוגה היחידה שאני אוהבת באמת.
עוגת גבינה זה סיפור.
אני זוכרת את כל האמהות עמלות בחרדת קודש על עוגת הגבינה של שנות ה-70, זו שאפויה ותמיד נופלת באמצע. היו כל מיני טריקים שעברו בלחישה מדלת לדלת, בין קומה לקומה בבנייני הדירות, בין קפה לסיגריה, בין עקרות הבית השונות. בגדול – לא עזר כלום. לא מים בקערה בתנור, לא סגירה הרמטית, לא לחשים ולא תפילות. תמיד העוגות האלו יצאו לאמהות שלנו יבשות מידי בחוץ (עד כדי שרופות, אמא!) ורק בבפנוכו שלהן הן היו מושלמות ורטובות במידה המדוייקת לגרום ללב שלך פשוט להתרונן.


בשנות ה-80 צצו בתי הקפה עם עוגת הגבינה-פירורים ועוגת הגבינה-אוכמניות שהיו בהחלט מעולות, אבל זה לא היה זה.

בהמשך העשורים המשכתי לחפש מתכונים מנצחים לעוגת גבינה. שחלקם הצליחו, אני לא אומרת שלא, אבל לא גרמו ללב שלי להתרונן.

בסוף מצאתי את העוגה האולטימטיבית ואין עליה. פשוט אין עליה.
זו עוגת הגבינה האלמותית של אורנה ואלה (תקראו עליה בהקדמה של הספר. מרתק!) ברוב מתכוני העוגות יש המון לקרוא, המון משחקים עם הטמפרטורה, טריקים של קערות מים ומסלול הוראות מדוייק עד כאב. בעוגה הזו הכל דווקא פשוט. שונה ממה שהיינו רגילים, אבל פשוט.
כמובן, שכמו אחת שתמיד יש לה מה לומר על הדברים, ערכתי בה מספר שינויים. הפחתתי סוכר, הפחתתי אחוזי שומן מהגבינה (למה שבועות זה לפני הקייץ והביקיני ולא לפני החורף והסוודרים??!) והכי חשוב, לטעמי, הוספתי גרידת קליפה מלימון שלם.
כל שאר ההוראות והכמויות הן אחד לאחד לפי המתכון הגאוני והמושלם שבספר. אגב, זה אחד הספרים, אם לא 
ה

עוגת הגבינה המושלמת! (וריאציה קלה על עוגת הגבינה של אורנה ואלה)

חומרים:(בסוגריים ובירקרק, אני אציין את הכמויות המקוריות)

לתחתית:
170 גר' בסקויטים "פתי בר" – שזה 1 ושני שליש כוס
100 גר' חמאה מומסת
לא שמתי בכלל סוכר (1/4 כוס סוכר)

לגבינה:
3 מכלים (750 גר') גבינה לבנה 5%  
(9%)
3/4 כוס סוכר  (1/2 כוס + 1/3 כוס)
1 כף תמצית וניל  (1 כפית)
קליפה מגוררת מלימון אחד (אין במתכון המקורי)
2 ביצים מס' 1 (6 ביצים מס' 2)

לציפוי:
2 גביעי שמנת חמוצה (400 מ"ל)
2 כפות סוכר
2 שקיות סוכר וניל (20 גר')

אופן ההכנה:

1. טוחנים את הביסקוויטים במעבד מזון. לי אין מעבד מזון אז ריסקתי אותם בקערה עם פטיש של שניצלים.(שאצלי משמש רק לזה)
2. מערבבים אותם עם חמאה מומסת (אני המסתי במיקרוגל)
3. משמנים תבנית 26 ומהדקים היטב את הביסקוויטים.
4. מכניסים לפריזר לפחות ל-20 דקות.
5. מחממים תנור לטמפ' של 150 מעלות.
6. שמים את הגבינה, הסוכר ותמצית הווניל בקערה ומערבלים (בספר כתוב במיקסר יד, אני מתענגת על הקנווד שף שקיבלתי מאמא שלי שהוא סוס עבודה וינטאג'י לחלוטין)

7. מוסיפים את הביצים וגרידת הלימון וממשיכים לערבל לבלילה אחידה.

8. יוצקים את בלילת הגבינה לתבנית, מעל שכבת הביסקוויטים ומכניסים לתנור.
9. אופים 40-45 דקות עד שהעוגה מתייצבת אבל עדיין רכה במרכז (זה הטריק האליפותי!) ונראית לא אפויה מספיק. אורנה ואלה ממליצות לסובב את העוגה בתנור אחרי חצי מהזמן כי רוב התנורים לא אופים באופן אחיד.
10. מוציאים מהתנור ומצננים 15 דקות.

11. מערבבים בקערית את חומרי הציפוי לבלילה אחידה: שמנת, סוכר וסוכר ווניל.

12. מצפים את העוגה בעדינות בעזרת כף או מרית גומי, מהשוליים כלפי המרכז. בזהירות כדי שהעוגה לא תשקע במרכזה.

13. מחזירים לתנור ואופים עוד 8 דקות. מוציאים, מצננים ומכניסים למקרר ל4 שעות לפחות.

ארנה ואלה אומרות שהעוגה נשמרת במקרר עד שלושה ימים. אני מאמינה להן, אבל אצלנו היא אף פעם לא שורדת כל כך הרבה זמן..

10 תגובות בנושא “פורים, שבועות והחיפוש אחרי עוגת הגבינה המושלמת

  1. אסף

    היי,
    אשמח אם תוכלי להתיחס לשתי שאלות על המתכון:
    1. האם באמת אין קורנפלור או קמח במתכון? לא הייתי בטוח אז הוספתי 3 כפות קורנפלור ויצא דווקא מעולה אבל מסקרן אותי אם אכן אין במתכון קורנפלור או קמח.
    2. כמה ביצים בדיוק יש במתכון? 2 ביצים או 6?
    תודה רבה
    אסף

    1. סיגל בן נון מאת

      היי אסף,

      1. באמת אין קורנפלור או קמח במתכון והעוגה יוצאת נפלא. (אמנם סבתי היתה פולניה, אך אני נותנת מתכונים מדוייקים ולא משמיטה דבר "בטעות")

      2. אז זהו. במתכון המקורי של "אורנה ואלה" יש 6 ביצים. כשהכנתי את העוגה לצורך הבלוג טעיתי ועשיתי רק עם שתי ביצים. גיליתי זאת רק תוך כדי הכתיבה כי, הפלא ופלא, העוגה היתה מצויינת ויציבה גם עם שתי ביצים בלבד. אז לשיקולך.

  2. יעקב

    ערב טוב
    נשמע אחלה מתכון. גם בלי גבינות שמנת עתירות שומן.
    שאלה:
    האם ניתן להפוך את העוגה הזו ל"לימונית" ע"י הוספת גרידת לימון ומיץ לימון?

    והאם זה רעיון מוצלח לטחון עוגיות לימון במקום פתי בר?

    תודה מראש
    יעקב

    1. סיגל בן נון מאת

      אפשר בכייף להוסיף גרידת לימון. זו שאלה של טעם. אני אוהבת.
      מיץ לימון לא הייתי מוסיפה כי הוא עלול להגרום להפרדות מוצרי החלב, לדעתי. ובנוסף אני לא בטוחה שיש צורך בטעם חמוץ בעוגה כזו.
      עוגיות לימון במקום פתי בר? נשמע רעיון מצויין.
      לא תדע עד שלא תנסה.

      אנא חזור לדווח

      1. יעקב

        ניסיתי עם עוגיות לימון.
        לא יצא משהו. כי העוגיות לימון בעצמן כבר מלאות מרגרינה

        אולי ננסה עם עוגיות פתי בר חומות

        1. סיגל בן נון מאת

          תודה על התגובה.
          אני לא אוהבת את הטעם של החומות. בכלל, מה קשור שוקולד לכאן…הייתי מחפשת עוגיות לימוניות אחרות. הכיוון של לימון בבסיס מוצא חן בעיני, אבל זה בסך הכל עיניין של טעם.

          בהצלחה עם ההתנסויות!

  3. לילך

    הי ושבת שלום, אם משתמשים ב 3 ביצים ולא ב 2 יש הבדל יוצא יותר טוב? או שזה בכלל לא משנה?
    תודה
    לילך

    1. סיגל בן נון מאת

      היי לילך

      המתכון המקורי הוא עם 6 ביצים. אני בטעות עשיתי, פעם אחת עם 2 ולא ראיתי כל הבדל… אז לעניות דעתי הבילתי מלומדת, לא יהיה הבדל אם תוסיפי עוד ביצה.
      עם זאת, אני לא איזה אנינת טעם ענוגה ואין לי שום מונופול על מה נכון, אז אני מציעה לך לנסות ולמצוא מה מתאים לך.

  4. יעקב

    סיגל שלום

    איך לדעתך זה יילך עם עוגיות לוטוס?
    ובלי קשר, האם פירורי עוגיות (פתי בר) הולך מעל העוגה הזו?

    1. סיגל בן נון מאת

      היי יעקב,
      את נושא הלוטוס יש לבחון באופן מעשי. יכול בהחלט ללכת, לטעמי.
      גם פירורי עוגיות מעל יכול להיות טוויסט, אני לא הייתי "מקלקלת" את המרקם היפיפיה של השכבה העליונה, אם אתה שואל לדעתי.
      בכל מקרה, ממליצה לנסות ולראות מה מוצא חן בעינך.

      אשמח אם תחזור עם התובנות.
      חג שמח

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.